Оформлення закордонного паспорту: не всі квитанції обов'язкові до сплати

02.07.2013 12:06 Влада
http://news.online.ua http://news.online.ua
Як пояснили у Головному управлінні ДМС України в Харківській області, з набору квитанцій, які видають слід оплатити для оформлення закордоного паспорту, існує одна, яку оплачувати зовсім не обов'язково.

Квитанція у 75 грн пропонується за страхування.

Як пояснила кореспонденту «СК» начальник відділу централізованого оформлення документів Головного управління ДМС України в Харківській області Ірина Редько, страхуватися людям пропонують на підставі статті 9 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну» з метою створення умов, що гарантують відшкодування громадянинові України витрат, пов’язаних з надзвичайними обставинами під час перебування за кордоном.

Але оформлення страхових полісів здійснюється винятково за бажанням громадянина і лише представниками страхових компаній. Питання щодо умов та терміну дії страхування осіб не входить до компетенції Державної міграційної служби.

Звертаємо увагу на те, що, за словами турагентів, якщо ви хочете замовити подорож через туристичне агентство, сплачувати за страхування під час оформлення паспорта взагалі не потрібно.

– Під час покупки туру в турфірмі формується пакет документів, до якого входить обов’язкова страховка для конкретної країни. У ній зазначено всю інформацію про умови і про те, де можна скористатися нею. Такими страховками туристи користуються, і вони дійсно працюють: платиться фіксована сума, за яку людина отримає медичну допомогу в разі потреби, – розповів директор туристичної фірми Дмитро Случик.
Так що, коли берете в руки квитанції, будьте уважними, не поспішайте і запитуйте, за що платите.

І ще зверніть увагу на те, що уже сплачені чеки із банків у ДМС приймають без черги.

Нагадаємо, заяву на отримання закордонного паспорту заповнює за вас працівник ДМС, а ви потім лише перевіряєте правильність даних. Далі вам дають дві квитанції, за якими необхідно сплатити у банку. За першою квитанцією ви платите держмито – 170 грн. (340 грн – за термінове оформлення).

Другою – за надання адміністративних послуг, що включає сплату за оформлення та видачу документа – 87,15 грн (174,30 – якщо ви робите паспорт достроково протягом 10 днів) і бланк – 120 грн (270 грн – за термінове оформлення). Усього – 377,15 грн (або 784,30 грн).

Якщо вам пропонують сплатити ще за якимись квитанціями, сміливо можете відмовлятися від цього.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №76-77 від 29.06.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта