Гарантії для мобілізованих. Верховна Рада ухвалила низку законів

10.06.2014 11:05 Влада
http://www.segodnya.ua/ http://www.segodnya.ua/
20 травня парламентарії ухвалили ще один документ стосовно прав призовників.

Йдеться про Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації». Згідно з ним, призовники звільняються від нарахування штрафних санкцій з боку підприємств, установ, організацій усіх форм власності, а також фізичних осіб у зв’язку з несвоєчасною сплатою фінансових зобов’язань (кредитів, іпотек тощо), а також відсотків за користування кредитом на особливий період.

Якщо під мобілізацію підпали студенти, то після демобілізації за ними зберігається право на продовження навчання в тому самому виші. Також призовники мають право залишитися на військовій службі після демобілізації. Причому посада, на якій вони будуть служити, має бути не нижчою за попередню.

Мають право мобілізовані й на відпустку за сімейними обставинами в особливий період за рішенням командира військової частини. Тривалість відпочинку не має перевищувати десять днів. На цей час за військовим зберігається грошове забезпечення. А от інші види відпусток на час АТО заборонені. Виключення становлять лише випадки, коли відпустка надається у зв’язку із хворобою або лікуванням після тяжкого поранення за висновком військово-лікарської комісії.

Також право на «перепочинок» мають військовослужбовці-жінки у зв’язку з вагітністю та пологами, доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більше як до досягнення шестирічного віку. До речі, на час АТО звільнитися з військової служби можуть лише жінки, які мають дітей віком до 16 років; які досягли граничного віку перебування на військовій службі в особливий період або визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби.

Урегулювалося й питання щодо вилучення для потреб армії транспортних засобів юридичних і фізичних осіб. Згідно із законом, автомобілі можуть використовуватися безкоштовно за рішенням місцевих державних адміністрацій із подання військових комісарів. Повернути ж техніку мають не пізніше ніж через 90 днів після оголошення демобілізації. Щоправда, власники мають право на компенсацію шкоди, яку понесли машини під час АТО. Розмір і порядок цих виплат також визначає Кабмін.

Ще низку законів щодо надання нових пільг мобілізованим і їх родинам депутати ухвалили в першому читанні у вівторок, 3 червня. Парламентарії пропонують підвищити для членів сімей військовослужбовців, які втратили годувальника, розмір мінімальної пенсії з одного до двох визначених законом розмірів прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Дітям військових, які загинули під час виконання своїх обов’язків, хочуть надати право вступати поза конкурсом до вишів і професійно-технічних навчальних закладів України на бюджетній основі протягом трьох років після закінчення школи. А от учасникам бойових дій, інвалідам і учасникам війни пропонують запровадити додаткову відпустку строком 14 робочих днів із збереженням заробітної плати. До речі, згідно із Законом «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», який в. о. Президента України Олександр Турчинов підписав 20 травня, учасники АТО прирівнюються до учасників бойових дій. Це стосується військовослужбовців Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, осіб рядового, начальницького складу і військовослужбовців Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Як прокоментував «СК» начальник Харківського регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Дмитро Горбунов, державні пільги однакові як для тих, хто потрапив під часткову мобілізацію, так і для добровольців. Не залежать вони й від видів армії: чи то Нацгвардія, чи Збройні Сили.

– Те, що добровольці втратять роботу чи не будуть визнаними такими, що служили, – це все страшилки і брехня. У військових навіть в особистій справі ніде не позначається інформація щодо того, чи він прийшов добровільно, чи за повісткою, – сказав Дмитро Горбунов. – Не піддавайтеся на провокації.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №67 від 05.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта