Покинуті села порахували на Харківщині

12.04.2013 08:22 Влада
http://mignews.com.ua/ http://mignews.com.ua/
Проблемою, яку має вирішити реформа місцевого самоврядування, є проблема сільських населених пунктів, де невпинно скорочується чисельність мешканців.

Якщо у 2001 році в Харківській області налічувалося 11 населених пунктів, в яких не проживало жодної людини, то за десятиріччя, що минуло, таких населених пунктів стало вже 29. У 136 населених пунктах проживає від 1 до 10 чоловік. Ще 348 населених пунктів мають населення не більше 50 осіб.

- Давайте об’єднаємо цифри, побачимо, що з 1680 населених пунктів в Харківській області 513 – майже третина – стоїть на межі. І поки що це явище має стійку тенденцію до зростання з урахуванням демографічних і міграційних процесів. І Харківська область тут не найгірша, демонструючи останні роки позитивну демографічну динаміку, яку треба перенести у село, - зауважив голова обласної ради.
У малочисельних громадах не утворено відповідно до законодавства виконавчих органів місцевих рад, немає бюджетних установ, комунальних підприємств. Органи місцевого самоврядування таких громад фактично не можуть здійснювати надані їм законом повноваження.

Для вирішення цієї проблеми в Концепції закладені права територіальних громад на добровільне об’єднання. Передбачається запровадити співпрацю територіальних громад на засадах кооперації; прийняти закони про співробітництво територіальних громад, про внесення змін до Бюджетного кодексу.

Як відмітив Сергій Чернов, укрупнення громад та розвиток співпраці між ними – шлях, яким пройшла більшість країн Європи.

- Україна має знайти власну модель, яка б враховувала і кращий світовий досвід, і національну специфіку, регіональні особливості, історичну спадщину та менталітет населення, - наголосив голова Харківської обласної ради. - Харківщина, як і інші регіони, вже робить перші кроки, запроваджуючи різні форми міжрегіонального співробітництва та кооперації між громадами.

Найближчим часом у Харківській області буде затверджено склад обласної робочої групи з питань організаційного забезпечення обговорення та роз'яснення основних положень реформи місцевого самоврядування та територіальної влади в Україні.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта