Політичну рекламу хочуть заборонити на цих місцевих виборах

25.05.2015 14:12 Влада
http://www.vluki.ru/ http://www.vluki.ru/
Комітет виборців України пропонує чотири головні вимоги до місцевих виборів 2015 року.

Як розповів гендиректор Комітету виборців України Олексій Кошель, місцеві вибори 2015 року мають проходити з дотриманням чотирьох головних вимог. По-перше, має діяти заборона чи обмеження комерційної виборчої реклами на телебаченні та радіо.

- Щоб кандидати спілкувалися з виборцями не гаслами та емоційними картинками, а все ж таки доносили ідеї, рекламні ролики мають бути не коротшими за одну хвилину. Як наслідок, у великих містах виборча кампанія може стати у три-чотири рази дешевшою, а отже, всі кандидати отримають однакові можливості, - сказав Олексій Кошель.

По-друге, вибори мають проходити у два тури незалежно від чисельності населеного пункту. Адже за умови великої кількості кандидатів, часто політики спрямовують свої виборчі кампанії не на перемогу, а на отримання більшої кількості голосів у першому турі. Для цього голоси виборців умисно розтягуються між різними кандидатами.

- Позиція Комітету виборців є в тому, що двотуровість треба запровадити на якомога нижчий рівень. У два тури мають обирати як мера міста-мільйонника, так і невеликого села, - пояснив Олексій Кошель. - Проблема ж у тому, що поширення цього правила на села, селища і малі міста - це кілька сотень мільйонів гривень з держбюджету.

Третьою вимогою громадської організації є запровадження багатомандатної мажоритарної складової. Простіше кажучи, виборець, який прийшов на вибори, може віддати три голоси: за  трьох представників однієї партії чи трьох представників різних партій. На думку Олексія Кошеля, це у рази зменшить механізми підкупу на виборах. До речі, у Комітеті виборців України визнали, що на цих місцевих виборах підкуп залишатиметься однією з найбільших проблем.

Четвертою вимогою залишається обов'язковість виборів по відкритих партійних списках. При цьому ці списки мають бути якомога простішими для людей. Так, на місцевих виборах у Польщі у листопаді 2014 року 18 % голосів виборців були визнані недійсними через те, що була змінена форма бюлетеня, і люди не розібралися, як правильно голосувати.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта