Понад сім мільйонів додатково витратили в Харківській області

20.08.2012 08:02 Влада
Про це на з'їзді Асоціації органів місцевого самоврядування у 'ятницю повідомила віце-президент Асоціації Людмила Немикіна.

Уже 10 міні-проектів з 51 відібраних реалізовано в області. Серед них – установка дитячих майданчиків, придбання костюмів для творчих колективів, ремонти дитячих садків та шкіл тощо.

За словами голови облради Сергія Чернова, у наступному році буде реалізовано вдвічі або втричі більше міні-проектів. Як розповіла Людмила Немикіна, фінансування у вигляді субвенції уже частково  передано до районних бюджетів. На сьогодні профінансовано червневий та липневий транші – в сумі 477 тис грн. До кінця серпня  до казначейських рахунків надійдуть ще 236 тис. Перерахувати усі гроші планується до 1 листопада. У грудні кошти мають бути освоєні у повному обсязі.     

За словами Людмили Немикіної, всі райони і міста пройнялися  ідеєю і навіть проводять такі конкурси міні-проектів на локальному рівні. Так, наприклад, Борівський район, Богодухів уже реалізували кілька таких проектів.      

- Мені пощастило взяти участь у відкритті дитячих майданчиків, що були облаштовані в рамках районних конкурсів міні-проектів. Це прекрасно, коли бачиш  радісні очі і вдячність дорослих і дітей, - ділиться віце-президент Асоціації.  
   
У Дворічанському районі до реалізації міні-проектів долучилися спонсори, що допомогли облаштувати спортивний зал у школі села Тополі. В результаті  сума проекту збільшилася удвічі.

Під час реалізації проектів в області не обійшлося без проблем. Ще не підписані договори про співфінансування у Лозівському районі по Катеринівській сільській раді, в Близнюківській селищній раді та Печенізькій районній раді. За словами Людмили Немикіної, ці гроші можуть перерахувати іншим районам для реалізації проектів, що за результатами конкурсу цього року не пройшли відбір.

В області продовжують реалізовувати другу фазу проекту Європейського союзу та програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».     

- В шести районах реалізується 26 проектів на загальну суму 4 мільйони 114 тисяч гривень. З них доля ПРООН складає 1 млн.920 тис. грн., участь громади – 241 тис. грн., бюджетне співфінансування 1 млн. 950 тис.грн., - розповіла Людмила Немикіна. В рамках проекту у школах та дитячих садках поміняють вікна у Великобурлуцькому, Ізюмському, Дворічанському районі; поновили освітлення вулиць в Балакліївському районі; проведено ремонти та закуплене обладнання у Красноградському районі тощо.

Взагалі цього року для вирішення соціально-економічних питань області було додатково витрачено більше 7 млн. грн.

Віце-президент  Асоціації розповіла, що у наступному році Харківській області можуть виділити 250 тис. доларів для реалізації інноваційних енергоощадних проектів.  

- В рамках конкурсу Європейської Комісії подана Харківською областю заявка була відібрана для участі у спеціальному пілотному проекті «Підвищення енергоефективності регіонів», - розповіла Людмила Немикіна. – Таким чином, у 2013 році у нас з’явиться можливість залучити 250 тисяч доларів США на реалізацію, як мінімум, 8 інноваційних енергоощадних проектів.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта