Понад тридцять "перевертнів у погонах" звільнили на Харківщині

20.12.2012 12:23 Влада
http://www.nr2.ru http://www.nr2.ru
Як міліція звикає до нового КПК і про те, як борються з міліціонерами-порушниками, розповів СК начальник ГУ МВС України в Харківській області Віктор Козицький.

– Набув чинності новий КПК. Які основні зміни відбулися в роботі міліції з його прийняттям?

– Повноважень не стало ані більше, ані менше. Одна з основних відмінностей у роботі: тепер на проведення оперативних заходів у переважній кількості випадків треба отримати дозвіл суду. Зараз ми зобов’язані зареєструватися заяву від громадян щодо будь-яких фактів. Ми заносимо цю інформацію до журналу єдиного обліку. Потім іде аналіз: чи є ознаки складу злочину в діях осіб, які вказані в заяві. Якщо ми це вбачаємо, то вносимо інформацію до Єдиного реєстру досудового розслідування. З цього моменту слідчі мають право на будь-які процесуальні дії, передбачені новим КПК. Тому зараз відмов у порушенні кримінальних справ фактично немає.

– На жаль, у країні непоодинокі випадки, коли закон порушують правоохоронці. Як ви боретеся з такими явищами?

– Ми ставимося до таких осіб дуже жорстко. Там, де є серйозне порушення, людину відразу звільняють з органів внутрішніх справ. Наприклад, я не залишив жодного співробітника міліції на роботі після виявлення факту, що він керував автомобілем у нетверезому стані. Поточного року співробітниками ДАІ було виявлено 11 таких горе-правоохоронців. За цей рік більше ніж 3 тис. співробітників притягнуто за різні проступки до дисциплінарної відповідальності, 67 звільнено з органів внутрішніх справ за порушення дисципліни, 36 звільнено із займаної посади. Порушено 18 кримінальних справ щодо співробітників міліції (минулого року таких справ було 33). Ми пішли шляхом профілактики. Коли бачимо, що людина прийшла в органи не з метою захисту правопорядку, що від неї у майбутньому можна очікувати скоєння злочину, ми намагаємося позбуватися таких псевдоміліціонерів усіма законними способами.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №152 від 20.12.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта