Посли ОБСЄ у Харкові. Військових у складі Місії немає

02.04.2014 10:27 Влада
http://glob-news.com/ http://glob-news.com/
Цього тижня до Харкова почали прибувати перші спостерігачі моніторингової місії Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Як розповів в. о. керівника моніторингової місії ОБСЄ Адам Коберацький, Місія в Україну була направлена за проханням нашого уряду у результаті консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць організації. Наразі заплановано, що в Місії братимуть участь 100 спостерігачів, проте у разі необхідності ОБСЄ готова збільшити кількість людей до 500. У першу чергу спостерігачі будуть направлені у десять міст України. Це Харків, Київ, Херсон, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Донецьк, Дніпропетровськ, Чернівці та Луганськ. У кожному з міст працюватимуть по десять спостерігачів. Місія розрахована на шість місяців, але за потреби її можна буде продовжити.

- Дві людини вже приїхали до Харкова, днями приїдуть інші, - сказав Адам Коберацький.
Він підкреслив, що Місія є виключно громадянською. Жодного військового експерта з боку ОБСЄ немає. У той же час Адам Коберацький наголосив, що в Україні зараз перебувають європейські військові експерти, але вони направлені урядами держав, і жодного відношення до них ОБСЄ не має. Крім того, у травні до України приїдуть ще близько тисячі спостерігачів з Європи. Вони будуть наглядати за проведенням президентських виборів.

За словами Адама Коберацького, наразі Європа не має чіткої думки про події в Україні. Інформація, яку поширюють ЗМІ, інколи буває кардинально протилежною. Тому зараз одним з головних завдань є скласти власне враження про ситуацію.

- Ситуація тут складна, потрібно розібратися з обстановкою. Треба дізнатися факти, тому ми дуже сподіваємося, що ця місія допоможе всім нашим країнам-учасникам дійсно з’ясувати, що відбувається на території України і в різних регіонах, - сказав пан Коберацький. - Місія буде доповідати про всі факти, але ми не будемо проводити ніяких розслідувань. Завдання Місії — спостерігати та спілкуватися з представниками української громадянської спільноти. Адже нам треба чітко зрозуміти, що діється насправді. Ми приймали таке рішення для того, щоб допомогти Україні вийти з кризи, стабілізувати ситуацію.

Коли саме можна буде зробити ті чи інші висновки стосовно подій в Україні в ОБСЄ не знають. Проте обіцяють щотижня обговорювати нашу політичну ситуацію у Відні. Також Адам Коберацький запевнив, що місія ОБСЄ буде доступною для будь-якого громадянина України. Трохи пізніше планується оприлюднити телефони та адресу штаб-квартири.

В. о. керівника моніторингової місії ОБСЄ також зустрівся і з керівництвом Харківської області. Він наголосив, що ніяких складностей у роботі з владою поки що не було, а Місії обіцяли всіляку підтримку. Так, за словами в. о. заступника голови Харківської облдержадміністрації Юрія Георгієвського, в регіоні буде працювати офіс для системної роботи спостерігачів ОБСЄ.

- Я думаю, що ми в міру роботи офісу будемо сприяти у формуванні актуальних планів роботи. Ми зацікавлені в тому, щоб ця робота велася і була ефективною, регулярною, системною. Щоб робота правоохоронних органів була доступна для вивчення, можливо, і робота судової системи. Безумовно, щоб спостерігачі Місії мали можливість ознайомитися з мобілізаційною підготовкою в тій частині, яка не суперечить законодавству, - сказав Юрій Георгієвський. - Ми зацікавлені в тому, щоб було об'єктивне представлення, в тому числі і по роботі засобів масової інформації, і по висвітленню ходу виборчого процесу.

Як зауважила заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, вже відбулось кілька зустрічей з представниками ОБСЄ, в ході яких ішлося про стан дотримання прав національних меншин в регіоні та роботи спостерігачів на території Харківської області.

- Дійсно, ситуація в регіоні, особливо у березні, була напруженою. У нас відбувались масові акції, деякі з них призвели до дуже неприємних наслідків. Однак, сьогодні завдяки спільним зусиллям керівництва та правоохоронних органів нам вдалося стабілізувати ситуацію і знизити рівень напруги. Ми сподіваємось на те, що Місія дасть об’єктивну оцінку ситуації в Україні та на Харківщині зокрема, розраховуємо на ваші конструктивні пропозиції, - сказала Людмила Давидова.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта