Потрібно займатися реформами, а не прикриватися Донбасом - Сергій Чернов

08.12.2014 11:00 Влада
фото Віктора Кочетова фото Віктора Кочетова
Чому досі не розпочалася децентралізація влади та які на це причини. На питання відповідає голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

- Сергію Івановичу, реформа місцевого самоврядування, ініціатором якої ви є, неможлива без змін до законодавства, і насамперед – змін до бюджету. Сьогодні районні бюджети формуються за принципами 2014 року, хоч нині більше наполягають на економії. Як ви вважаєте, за такої непростої ситуації, коли країна практично веде війну, чи не доцільніше реформування відкласти?

– Ні, маю категорично протилежну точку зору. Уже 24 роки ми кожний рік відкладаємо проведення таких необхідних реформ. То нам позачергові вибори президента і парламенту заважають, то якась техногенна катастрофа – завжди знайдеться відмовка.

Якби ми впроваджували реформи і вони вже працювали на зміну якості життя, на модернізацію країни, то повірте, нинішні жахливі проблеми не турбували б нас.
Через те, що країна багато років консервує ситуацію, намагається знайти інші аргументи, краще не стає. Сьогодні не можна прикриватися проблемами, які є в Луганській і Донецькій областях. Навпаки, треба рішуче робити реформи, першочергово ті, які стосуються децентралізації влади, активізації структури управління, спрощення умов для роботи підприємництва. Треба зробити так, аби і внутрішній інвестор повірив у те, що держава дає змогу спокійно і стабільно працювати, а за його участі підтягнеться і зовнішній інвестор. Без нарощування виробництва, створення робочих місць, без дерегуляції держава не зробить крок уперед.

В Асоціації органів місцевого самоврядування ми вже давно підготували спільно з фахівцями зміни до податкового, бюджетного кодексів. Відповідні законопроекти з весни лежать на затвердженні Парламенту. Ми потурбувалися заздалегідь, аби бюджет 2015 року вже приймався на новій основі. Однак до нас не дослухались, і рік втрачено.

-  Ви заявляли, що гостро ставитимете перед новими Парламентом та Урядом питання про необхідність проведення реформ щодо підсилення регіональної політики, місцевого самоврядування, територіальної організації влади. Як ви оцінюєте, наскільки тепер швидко буде прийнято відповідні рішення?

– Не знаю, як швидко почують регіони у Києві. Якщо б це була перша спроба, то я, мабуть, із більшою впевненістю про це говорив. Зауважте, це вже втретє приймається концепція реформ місцевого самоврядування. Погодьтеся, пройшло вже достатньо часу, щоб прийняти хоча б п’ять – сім законів і розглянути зміни до Конституції, але цього не сталося. Прийнято лише один закон про співпрацю територіальних громад, який не є визначальним. Знову ж таки, усі народні депутати України, які обиралися, майже одноголосно говорили про необхідність децентралізації, дерегуляції, передачі відповідальності, можливостей і фінансових ресурсів на базовий рівень – туди, де живуть люди. Чи буде це проводитися – побачимо. Очікування в суспільстві дуже великі. Якщо не виправдати їх удруге, утретє, то довіри у людей до влади не буде.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №146 від 06.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта