Повернути візи для американців та європейців планують в Кабміні

28.01.2014 06:16 Влада
Кабінет Міністрів має намір ухвалити постанову, що змінює порядок перетинання кордону України іноземцями, які користуються правом безвізового в'їзду.

Про це повідомляє Комерсант-Україна з посиланням на джерело в уряді.

Посилення режиму матиме відношення лише до громадян США, Канади та ЄС. Інших держав, що домовилися з Києвом про безвізовий режим у 2005 році і пізніше, нові норми не торкнуться. "Причина такої вибірковості політична - названі країни чинять тиск на Київ у зв'язку з останніми антидемократичними процесами", - зазначило джерело видання.

"Щоб не порушувати угоду про спрощення оформлення віз, вирішено стягувати не візовий збір, плату за внесення персональних даних в якийсь реєстру при перетині кордону",- розповіло джерело в уряді. За його словами, проект документа вже готовий, він обговорювалося на минулому засіданні Кабміну 22 січня, але був відправлений на доопрацювання.

Перший заступник голови МЗС Руслан Демченко повідомив членам Кабміну, що практика стягування плати з в'їжджають існує в США. Там справляють збір з іноземців, що перетинають кордон в аеропорту, ця сума включена у вартість квитка. У 2013 році з'явилася ініціатива про введення плати за перетин кордону в наземних пунктах, однак вона була заблокована сенатом. "Але головна відмінність у тому, що США стягують плату зі всіх приїжджих. Київ пропонує поширити це правило лише на кілька країн, що неминуче викличе з їх боку звинувачення в дискримінації", - зазначає видання.

Розмір збору за перетин кордону, запропонованого Кабміну, поки невідомий, але стягуватися він буде при кожному перетині кордону. Отримання багаторазової візи не дасть змогу здешевити поїздки - вартість короткострокової багаторазової української візи становить 200 євро. У 2012 році Україну відвідали понад 4,5 млн громадян ЄС, США та Канади, у 2013 році кількість іноземних туристів зросла незначно.

Автор: Администратор сайта