Правила перенесення мобільного номера затверджені

26.04.2013 13:43 Влада
http://donbass.ua/ http://donbass.ua/
правила надання послуги збереження номера при зміні мобільного оператора затвердила Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Проект "Положення про надання послуг перенесення абонентського номера та користування персональним номером" (Mobile Number Portability; MNP) був затверджений 25 квітня, повідомляє видання "Комерсант".

Послуга буде безкоштовною для абонентів - для її активації достатньо буде відправити SMS або заповнити заявку на сайті "приймаючого" оператора. Після цього перехід абонента повинен бути здійснений протягом доби з моменту реєстрації заяви.
Тепер документ мають зареєструвати в Мін'юсті. Але проти запропонованих умов як і раніше виступають найбільші оператори.

Основними особливостями нової редакції документа стало перенесення граничного терміну впровадження послуги з 1 грудня на 20 січня 2013 року, а також скориговані умови створення адміністратора бази даних. Це буде новий суб'єкт ринку телекомунікацій, який і почне надавати послугу MNP. Згідно з прийнятим положенням, адміністратором центральної бази даних може стати не тільки юридична особа, а й асоціація або консорціум компаній.

Незважаючи на те, що нова редакція документа вже направлена до Мін'юсту, оператори ринку за підтримки Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) та Інтернет Асоціації України (ІнАУ) розраховують домогтися повернення його на доопрацювання.

Одне з головних зауважень операторів ринку полягає в тому, що після створення адміністратора бази даних весь ринок потрапить у залежність до одного господарюючого суб'єкта, мета якого - отримати прибуток від надання послуг.

Крім того, на їх думку, перенесення номера телефону в мережу іншого оператора без попередньої ідентифікації абонента, який анонімно отримує послуги, містить ризик для абонента, який, втративши номер в результаті шахрайства, вже не зможе повернути його собі. 

Автор: Администратор сайта