П'ять та десять гривень стануть монетами

20.11.2012 14:00 Влада
З 22 листопада 2012 року НБУ вводить в обіг низку монет.

Про це йдеться в повідомленні Національного банку України, повідомляє УНН.

З серії "Пам'ятки архітектури України" срібна монета номіналом - 10 гривень. Присвячена пам`ятці іудейської сакральної архітектури та оборонного будівництва - синагозі (1692 рік) у м. Жовква, що побудована в стилі ренесансу і є однією з найбільших в Європі оборонних споруд у цьому стилі.

На аверсі монет розміщено: угорі малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, у центрі монет у колі зображено фрагмент фасаду будівлі синагоги, праворуч та ліворуч від якого - стилізований орнамент, рік карбування монет 2012 (праворуч), унизу написи: на монеті зі срібла - ДЕСЯТЬ ГРИВЕНЬ, на монеті з нейзильберу - П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ та логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).

На реверсі монет на тлі декоративно-умовного плану будівлі зображено синагогу та вгорі розміщено написи СИНАГОГА в м. ЖОВКВА.

А також монета присвячена 100-річчю від дня заснування смт. Качі м. Севастополя, яке по праву вважається колискою авіації, де сформувалися перші правила льотної справи, були підготовлені перші вітчизняні висококваліфіковані кадри для авіації, піднімалися у небо перші бойові літаки, здійснювалися фігури вищого пілотажу тощо.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України і напис півколом - НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, ліворуч рік карбування монети - 2012, під яким логотип Монетного двору Національного банку України, у центрі зображено герб Качі, праворуч на тлі карти аеродрому напис - 5 ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети зображено символічну композицію - на тлі зірок людина з крилами на витягнутих руках тримає літак, унизу напис - КАЧА - ЕТАП ІСТОРІЇ/ВІТЧИЗНЯНОЇ АВІАЦІЇ.

Джерело: УНН
Автор: Администратор сайта