Реєстрація майна та бізнесу у Харкові: до якого нотаріуса звернутись і коли можуть відмовити

13.03.2015 08:00 Влада
www.orientlt.ae www.orientlt.ae
На запитання відповів начальник реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Олег Дробот.

- Чи можуть приватні нотаріуси проводити державну реєстрацію прав?

– На сьогодні нотаріат повністю зрівняний у правах і обов’язках, і це, безумовно, відображається на якості послуг для громадян. Якщо раніше, наприклад, спадкові процеси можна було здійснювати тільки в державних нотаріальних конторах, то зараз це можна зробити і в приватній. Це зручно для громадян, тому що в десятки разів збільшилася кількість суб’єктів, до яких можна звернутися в разі потреби. Якщо раніше цими питаннями займалися тільки держнотконтори, а їх було близько 40 на території області, то тепер їх понад 400, і громадяни можуть звертатися за відповідними видами послуг, не очікуючи в чергах. У державних нотаріальних конторах послуги для населення частіше дешевші, а всі нотаріуси, які там працюють, перебувають у чітких регламентованих рамках.

– За яких підстав фізичній особі – підприємцю можуть відмовити у державній реєстрації?

– Відповідно до ст. 44 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців», підставами для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи-підприємця є: невідповідність відомостей, які вказано в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця, відомостям, які зазначені в документах, що подані для проведення державної реєстрації. Також, у державній реєстрації можуть відмовити за наявністю обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю, які встановлені законом, щодо фізичної особи, яка планує стати підприємцем; наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців запису, що заявник уже є підприємцем.

Якщо виникли підстави для відмови у проведенні державної реєстрації фізичної особи – підприємця, то держреєстратор зобов’язаний не пізніше двох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації видати (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) заявнику повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації, із зазначенням причин для такої відмови, та документи, що подавалися для проведення державної реєстрації відповідно до опису. Цю відмову можна оскаржити в суді.

Роман Шупенко, матеріал з газети "Слобідський край" №28 від 07.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта