Результати переговорів у Парижі. Про що Порошенко домовився з Путіним

05.10.2015 14:55 Влада
Фото: ridus.ru Фото: ridus.ru
2 жовтня у Парижі пройшли переговори "нормандської четвірки". Результати зустрічі стали відомі лише зараз.

Чи не найголовнішою перемогою стало проголошення режиму припинення вогню і початок відведення легкого озброєння. Україна і Росія домовилися прибрати техніку з лінії розмежування. На виконання цього рішення передбачено 41 день. Відводити техніку будуть під наглядом ОБСЄ в два етапи. Також заплановані проміжні перевірки виконання домовленості. Якщо одна з армій знову відкриє вогонь - це означатиме зрив угод.

Також посилюється роль ОБСЄ. В Україну мають прибути нові спостерігачі в більшій кількості, а Москва гарантує повний їх доступ до всіх об'єктів інфраструктури на окупованій території Донбасу. Україна наполягла, щоб спостерігачі мали повний доступ також до захопленого відрізку українсько-російського кордону. Вони повинні будуть стати на кордоні, і ніхто не матиме права їм заважати. Окрім цього, під наглядом ОБСЄ має початися розмінування територій.

Окремим пунктом обговорення стали вибори на Донбасі. Було вирішено, що 18 жовтня і 1 листопада ніяких виборів на окупованих територіях не буде. Вибори, які пройдуть на цих територіях, повинні будуть проводитися виключно за українськими законами, а критерії виборчого процесу повинні відповідати параметрам ОБСЄ, включаючи присутність міжнародних спостерігачів цієї організації. Особливий статус Донбасу буде введений в дію в день виборів на окупованій території. Спочатку тимчасово, а якщо міжнародні спостерігачі підтвердять результат виборів, то на постійній основі. Втім, коли саме відбудуться вибори на окупованих територіях - невідомо. Після проведення виборів, які всіма будуть визнані, Москва зобов'язалася приступити до виконання заключних пунктів мінських угод - вивести війська і повернути Україні повний контроль над кордоном.

В день виборів на окупованій території Україна також допускає проголошення амністії для тих, хто не замішаний у вбивствах та інших тяжких злочинах. Це робиться для того, щоб всі кандидати, які братимуть участь у виборах, отримали відповідний імунітет від переслідування. Разом з тим амністія не пошириться на одіозних представників терористичних організацій. У відповідь Володимир Путін гарантував, що Москва сприятиме процесу звільнення українських заручників.

Крім того, російська сторона обіцяла вирішити питання політичних в'язнів в РФ - українського кінорежисера Олега Сенцова і льотчиці Надії Савченко, запропонувавши варіант «відбуття покарання» для них в Україні.

Згідно з паризькими домовленостями передбачається також, що на лінії розмежування буде збільшено кількість пропускних пунктів. Гуманітарні організації - Міжнародний комітет Червоного Хреста, Лікарі без кордонів - будуть мати повний доступ до окупованих територій.

Що ж стосується санкцій проти Росії, то вони залишаються в силі до того часу, поки не будуть виконані всі угоди, тобто поки Москва не поверне Україні контроль над кордоном і не виведе війська.

Всі перелічені пункти фактично є лише попередніми домовленостями і зараз будуть обговорюватися в робочих групах.

Переговори у нормандському форматі Петро Порошенко прокоментував наступним чином:

- Це означає, що є перемир'я. Війна буде закінчена, коли буде звільнений останній клаптик української землі. Поки у нас є окуповані території, війна не закінчилася.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта