Сергій Чернов пропонує створити академію держуправління для країн Східного партнерства

12.09.2019 13:43 Влада
Фото: x-vymir.com Фото: x-vymir.com
Про це очільник Харківської облради заявив під час наради Конференції регіональних і місцевих органів влади країн СП, яка триває у Фінляндії.

12 вересня у місті Турку (Фінляндія) стартувала 9-та щорічна нарада Конференції регіональних і місцевих органів влади країн Східного партнерства (CORLEAP). Представник України у Бюро CORLEAP, президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов виступив доповідачем окремої панельної дискусії.

Він нагадав, що серед основних цілей та пріоритетів CORLEAP на 2018-2019 роки визначено сприяння у нарощуванні управлінського потенціалу на місцевому і регіональному рівні. За його словами, посилити управлінські можливості можна через освітні програми та програми підвищення кваліфікації державного управління країн, національних і регіональних центрах/школах підготовки; програми та тренінги на рівні ЄС, у тому числі в Академії державного управління Східного партнерства (EPAPA); програми та тренінги, підтримувані іноземними донорами; програми та тренінги, підтримувані організаціями громадянського суспільства.
 — У ході аналізу виявлено, що у всіх досліджуваних країнах ситуація щодо підвищення потенціалу місцевих і регіональних влад різна, — зазначив представник України у Бюро CORLEAP. — Можна також стверджувати, що рівень корупції суттєво стримує розвиток органів влади та країн в цілому. У зв'язку з цим освітні програми антикорупційної орієнтації мають бути пріоритетними.

За словами Сергія Чернова, виявлено і загальні проблеми, які характерні для всіх країн Східного партнерства: високий рівень корупції, неефективна система набору кадрів, призначення на посади без урахування рівня кваліфікації, недостатнє використання цифрових технологій для навчання і надання публічних послуг, недостатнє володіння службовцями англійською або іншою іноземною мовою, недостатня участь громадянського суспільства в управлінні громадськими справами, контролю за владою.

 — Впровадження нових програм, які б стимулювали нарощування потенціалу місцевого і регіонального управління в країнах Східного партнерства дозволить не тільки вирішити конкретні проблеми, а й створити передумови для стабільного співробітництва між регіонами і країнами Східного партнерства та ЄС, усувати диспропорції розвитку, — наголосив очільник Харківської обласної ради.

Для вирішення проблеми він запропонував Європейському Комітету регіонів розробити Програму нарощування потенціалу місцевого та регіонального управління в країнах Східного партнерства. Також Сергій Чернов наголосив на просуванні ідеї створення Академії Східного партнерства для державного управління з постійною штаб-квартирою в одній з країн СП.

Читайте також: Шкільна свобода: як реформувалася освіта в Золочівській ОТГ