Децентралізація влади для Харківщини: які податки залишаться регіону

15.05.2014 13:37 Влада
http://finance.obozrevatel.com/ http://finance.obozrevatel.com/
Керівники областей під головуванням віце-прем'єра Володимира Гройсмана обговорили питання децентралізації повноважень та територіальної організації влади.

Як сьогодні заявив віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман у ході селекторної наради, уряд зацікавлений у децентралізації влади і передачі більших повноважень органам місцевого самоврядування. Мова йде, зокрема, і про збільшення ресурсів громад села, селища і міста — децентралізацію фінансів.

Так, наразі пропонується збільшити до 30 % частку ІІ кошика в місцевому бюджеті (кошти, які використовуються на власні потреби громади). Для цього, за словами Володимира Гройсмана, на місцях будуть залишати до 25 % податку на доходи фізичних осіб, до 25 % податку на прибуток підприємців, частково екологічний податок, повністю єдиний і земельний податки. Також пропонується передати у місцеві бюджети частину загальнонаціонального податку. Який саме відсоток цих коштів осяде на місцях, Гройсман не назвав.

Керівники областей виклали і своє бачення нового принципу формування місцевих бюджетів. Зокрема пролунали пропозиції залишати на місцях половину плати за надра, частину коштів від акцизного збору, а частку екологічного збору встановити у розмірі двох третин. Всі ці ідеї, за словами Володимира Гройсмана, будуть опрацьовуватися. Віце-прем'єр також дав роз'яснення з приводу нарахування податку на доходи фізичних осіб. Так, якщо людина, наприклад, прописана у селі, а їздить працювати у місто, то кошти мають бути перераховані на користь сільського бюджету.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта