Скільки коштує народний депутат для кишені українця. Житло

17.03.2014 11:24 Влада
http://www.nr2.ru/ http://www.nr2.ru/

Про те, що в Україні народні обранці живуть на порядок, а то й не на один, краще за тих, кому обіцяли служити, знає кожен. Що ж зміниться із прийняттям довгоочікуваного Закону про скасування депутатських пільг?

28 лютого 2014 року – трохи більше, ніж за рік після реєстрації законопроекту – Верховна Рада України таки проголосувала за скасування низки пільг для народних депутатів. Рішення підтримав 301 парламентарій при необхідному мінімумі у 206 голосів. Уже 7 березня Закон підписав в. о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов.

А минулої середи, 12 березня, Закон офіційно набув чинності. Отже, Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України» (щодо скасування пільг) передбачає, зокрема, позбавлення парламентарів права на зарплату після припинення повноважень, безкоштовного відпочинку в санаторіях та житла в Києві.

Одна з найбільших витратних статей Закону 1992 року, від якої відмовилися представники законодавчої влади, давала право на отримання безкоштовного житла в Києві. Так, парламентарії, незалежно від місця проживання, могли отримати грошову компенсацію для створення належних житлових умов, тобто фактично за бюджетні кошти придбати квартиру у столиці. При цьому гроші надавалися на купівлю житла, розрахованого на самого депутата та всіх членів його сім’ї, які проживали з ним на день обрання у Верховну Раду.

Враховуючи, що згідно з Житловим кодексом України, житлова площа має надаватися з розрахунку 13,56 кв. м на людину, то депутат, який на день обрання мешкав із дружиною та двома дорослими різностатевими дітьми, мав право на квартиру площею не менше 54,24 кв. м. При цьому кімнат у помешканні мало бути не менше трьох, оскільки за законом виділяти одну кімнату для людей різної статі віком від дев’яти років заборонено. Крім того, законодавчо в Україні дозволено виділяти додаткову жилу площу у вигляді кімнати або 10 кв. м людям, що мають науковий ступінь чи займаються науковою роботою. А оскільки сьогодні в колах представників влади модно захищати всілякі дисертації, то претендентів на понаднормове житло в Раді вистачало. Таким чином виходить, що помешкання одного нардепа, враховуючи ринкову вартість у 2 тис. доларів за «квадрат» у Києві, обходилось державі та народу України у близько 128,5 тис. доларів.

Оскільки грошей, щоб купити всім охочим квартири, зрозуміло, не вистачало, то в Законі було прописано норму щодо права парламентарія скористатися службовим житловим приміщенням. Крім того, законодавці подбали і про свій комфорт до переїзду на нову квартиру. Так, до отримання коштів чи службового житла нардеп і вся його родина могли мешкати в готелі. Звичайно, оплачувалися номери з кишень платників податків, тобто нас із вами. До цієї суми також додавалися витрати, пов’язані з переїздом депутата на роботу в Київ і назад до рідного міста після припинення повноважень.

На гребні останніх подій в Україні Верховна Рада скасувала квартирні пільги. Відтепер депутат має право лише на щомісячну компенсацію для оренди житла або винайму готельного номера. Причому на ці кошти можуть претендувати лише ті парламентарії, місце реєстрації проживання яких – на відстані понад 30 км від територіальних меж Києва. Імена народних обранців, які вирішать скористатися цими грошима, мають щокварталу публікуватися в газеті «Голос України» та щомісяця оприлюднюватися на сайті Верховної Ради.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта