Слід навчитися споживати стільки ресурсів, за скільки можна заплатити – Сергій Чернов

25.12.2014 12:05 Влада
Міста та села на Харківщині вчитимуться економити на електроенергії та опаленні. Для цього готуватимуть різні проекти для утеплення будівель, модернізації тепломереж, водовідведення тощо.

Щоб економити енергію, містам Харківщини спочатку доведеться підрахувати, скільки її використовується, та навчитися шукати шляхи зменшення її споживання. Аби це стало можливим, 11 грудня Харківська обласна рада підписала угоду про співпрацю з генеральним директоратом з енергетики Європейської комісії. Відповідно до документа, облрада стає територіальним координатором проекту «Угода Мерів – Схід».

Цю ініціативу було започатковано в Європі ще у 2008 році. Її мета – зменшення кількості використання енергії та, як наслідок, покращення стану екології в містах. Тож реалізовуватиметься проект по двох напрямах: енергоефективність і екологічність. В Україні до угоди приєднались 74 міста, 12 обласних центрів, чотири територіальні координатори. Харківська облрада стала п’ятим регіоном, що підписав таку угоду.

Як зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, приєднання міст регіону до «Угоди» означатиме широкі можливості для безкоштовного навчання представників органів місцевого самоврядування та обміну кращим досвідом.

– Перед Україною постало декілька геополітичних викликів. Один з них у тому, що наша держава є енергетично залежною. Тому для того, щоб підприємства працювали, випускали конкурентоспроможну продукцію, щоб бюджетні установи та приватні будинки ефективно використовували ресурси, багато чому потрібно навчитися. А насамперед слід змінювати свідомість людей. Необхідно навчитися споживати рівно стільки ресурсів, за скільки можна заплатити, – пояснив Сергій Чернов. – Угода мерів саме надає широке коло можливостей реалізувати енергозберігаючі технології та екологічні проекти, однак для цього потрібні фахівці, які володіють необхідними знаннями та технологіями і вміють застосовувати їх на практиці.

До проекту долучаться всі міста та селища нашої області.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 149 від 13.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта