Три нових рівні самоврядування готують громадам у Києві. Коментар голови Харківської облради

16.05.2015 12:09 Влада
Фото Тетяни Василець Фото Тетяни Василець
До першого червня Конституційна комісія має представити свій остаточний варіант змін чинної КУ у частині децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, який учора, 15 травня, повернувся із засідання Конституційної комісії, розповів про результати роботи у цьому напрямку.

- Зараз іде обговорення на рівні експертного середовища. Ми шукаємо порозуміння у ньому. Перше, на чому експерти сьогодні вже погодилися, - це впровадження трьох рівнів управління органів місцевого самоврядування. Перший рівень - базовий, до якого входитимуть громади, що об’єднуватимуть одне або кілька поселень. Другий рівень - середній, який схиляємося назвати повітами, що об’єднуватимуть кілька громад. І третій, найвищий — регіональний, основу якого становитимуть області, Автономна Республіка Крим, а особливий статус у питанні самоврядування матимуть міста Київ і Севастополь, - розповів голова облради.

Сергій Чернов входить до робочої групи, яка займається децентралізацією влади. Це найчисельніша група: із 59 членів комісії у її роботі беруть участь понад 35 чоловік. Серед них і три президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма й Віктор Ющенко.

- Мова йшла про те, щоб вибори до органів місцевого самоврядування визначалися не Верховною Радою, а законом. Адже ВРУ сьомого скликання не змогла прийняти і призначити понад 200 позачергових виборів органів місцевого самоврядування, тобто громади залишилися без керівників. А треба, щоб ця процедура була визначена Законом, один раз і назавжди, - наголосив Сергій Чернов.

Він також додав, що серед іншого на засіданні у Києві мова йшла про повсюдність місцевого самоврядування - щоб вся земля і території, які будуть належать до об'єднаних територіальних громад, приносили користь, тобто з них бралися податки. Також на рівні повітів-областей мають бути створені виконавчі комітети.

Зовсім інші повноваження обіцяють і державним представникам на місцях (нинішнім губернаторам). Передбачається, що вони наглядатимуть за виконанням органами місцевого самоврядування повноважень, а також координуватимуть роботу територіальних управлінь.

Наступне засідання Конституційної комісії відбудеться 26 травня.  

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта