Цьогорічний бюджет - це "бюджет проїдання". Сергій Чернов

19.01.2015 08:21 Влада
Головним результатом роботи облради минулого тижня стало прийняття обласного бюджету на поточний рік.

Що можна очікувати від цього бюджетного року, від міжнародної фінансової допомоги та від реформ, розповів під час інтерв’ю голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

- Уряд покладає великі надії на бюджет поточного року і, зокрема, на міжнародну фінансову допомогу.

– Навряд чи можна за таких надто складних економічних, і політичних також, умов отримати збалансований бюджет, в якому все буде передбачено, а всі розрахунки, дохідна та видаткова частини відповідатимуть реаліям протягом року.

Отже, Україна знов має «бюджет виживання», де скорочується ціла низка соціальних виплат, пільг і субсидій. Хоча при цьому залишаються такі саме мільярдні витрати на утримання центральних державних органів влади, як і в минулому.

Не всі викладки в цьогорічному головному фінансовому документі держави викликають довіру у експертів. Наприклад, на 2015-й курс гривні виведено на рівні 17 до 1 долара США. Проте, ні для кого не є таємницею, що реальний курс долара вже вищий, і навряд не зростатиме упродовж року. Питання виникають і стосовно визначених темпів інфляції на рівні 11  %, коли цього року вони становили 25  %, а істотних покращень в економіці не передбачають і самі автори цього документа.

Нарешті, дефіцит бюджету встановлено в розмірі 3,7 %, але фахівці наголошують на тому, що тут не враховано цілу низку показників, і що реальний дефіцит буде набагато більшим – близько 9 %.

Зовнішні кредити не можуть ефективно використовуватися для покриття дефіциту бюджету, оскільки їх рано чи пізно Україна має повернути. При тому, що за прогнозами МВФ, у 2015 році рівень валової зовнішньої заборгованості нашої країни становитиме понад 106 % ВВП. Отже, ще більше державних коштів вимиватиметься на обслуговування національної зовнішньої заборгованості.

На жаль, ці позичені Україною кошти не йдуть на модернізацію економіки, її пристосування до європейських вимог. Цільове призначення, так би мовити, більшої їх частини – проїдання.

До того ж, наші західні партнери не дуже поспішають виділяти Україні кошти. Наприклад, той самий МВФ неодноразово висловлював незадоволення українськими реформами і темпами їх реалізації.

Поліна Ларіна, матеріал з газети "Слобідський край" № 7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта