У Чорнобильську зону звезуть радіоактивні відходи з усієї України

18.12.2013 14:34 Влада
http://obozrevatel.com http://obozrevatel.com
Роботи розпочнуться у 2015 році.

Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков під час свого візиту до Харкова 17 грудня.

За його словами, на території України знаходиться шість об’єктів, де зберігаються радіоактивні відходи. Загальний об’єм їх сягає близько 1000 куб м.

- Підписана імплементаційна угода по перехахороненню радіоактивних відходів, які створювалися і зберігаються з часів військових ядерних програм Радянського Союзу, - сказав міністр.

За його словами фінансову допомогу у вирішенні цього питання має надати Організація НАТО, з якою підписали відповідну угоду.

Так, у 2014 році мають провести аудит і моніторинг об’єктів. Після чого буде визначену точний об’єм відходів та місця, у які їх перевезуть. За словами міністра, необхідні технічні потужності, які відповідають усім вимогам радіаційної та екологічної безпеки зберігання відходів, є у державної корпорації “Українське державне об’єднання “Радон”, є сховища і у Чорнобильській зоні.

Лише на моніторингові роботи необхідно близько 1 млн евро.

- Уже в 2105 році розпочнеться вивезення та перезахохоронення відходів. Необхідна сума — від 15 млн дол. до 25 млн дол., - повідомив міністр.

Проект розрахований на 5 років.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта