У Кабінета Міністрів з'явиться новий консультант

24.09.2012 07:48 Влада
http://bprice.ua http://bprice.ua
Новим консультантом виступить Українська асоціація районних та обласних рад.

 Підписано відповідне протокольне доручення.

10 вересня за ініціативи президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з представниками всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, пише сайт Харківської облради.

За результатами зустрічі керівником уряду підписано протокольне доручення.

1. Мінрегіону активізувати діяльність робочої групи з питань удосконалення територіальної організації влади та місцевого самоврядування, утвореної постановою Кабінету Міністрів України від 29 лютого 2012 р. № 169. За результатами роботи подати Уряду пропозиції щодо:

визначення напрямів, механізму та строку реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити передусім надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення потреб громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад;
обґрунтування оптимальної територіальної основи для організації діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, спроможної забезпечити доступність та якість публічних послуг, що надаються зазначеними органами

(строк – до 1 листопада 2012 року).

2. Мінрегіону подати в установленому порядку на розгляд Уряду проект постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Регламенту Кабінету Міністрів України стосовно запровадження обов’язкової процедури консультацій із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування щодо проектів нормативно-правових актів, що стосуються сфери місцевого самоврядування (згідно з тематикою, визначеною Законом України “Про асоціації органів місцевого самоврядування”), а також участі у засіданнях Кабінету Міністрів України їх представника з правом дорадчого голосу (строк – до 1 листопада 2012 року).

3. Мінрегіону разом з всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування подати Кабінетові Міністрів узгоджені пропозиції щодо їх представлення на засіданнях Уряду (строк – до 1 жовтня 2012 року).

4. Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади забезпечити опрацювання проектів урядових рішень з питань, що стосуються сфери місцевого самоврядування, з обов’язковим проведенням спільних консультацій, обговорень, інших узгоджувальних заходів із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування для врегулювання наявних розбіжностей.

Розглянути разом із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування питання щодо включення їх представників до складу дорадчих органів (колегій, робочих груп), утворених у міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади (строк – до 1 листопада 2012 року).

5. Мінприроди, Держводагентству з урахуванням пропозицій Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних рад затвердити перелік водних об’єктів місцевого значення (строк – до 20 грудня 2012 року).

6. Мінприроди разом з Держводагентством, Мін’юстом, Мінфіном та іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади опрацювати питання щодо удосконалення критеріїв віднесення водних об’єктів до об’єктів загальнодержавного або місцевого значення та подати Кабінету Міністрів України відповідні пропозиції (строк – до 1 листопада 2012 року).

7. Мінприроди разом з Держводагентством опрацювати питання та подати Кабінетові Міністрів пропозиції щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 грудня 1994 р. № 827 “Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення” в частині включення до переліку корисних копалин місцевого значення підземних вод, які не можуть бути джерелом централізованого водопостачання (пункт 2 частини другої статті 5 Водного кодексу України), та виключення їх з переліку корисних копалин загальнодержавного значення (строк – до 1 листопада 2012 року).

8. Мінфіну розглянути проблемні питання, порушені на цій зустрічі, та внести на розгляд Уряду пропозиції щодо:
виділення з державного бюджету у 2012 році додаткового трансферту місцевим бюджетам на забезпечення виплати заробітної плати і проведення розрахунків за енергоносії, спожиті бюджетними установами;
збільшення обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян;
шляхів вирішення питань ліквідації заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками, отриманими за рахунок коштів єдиного казначейського рахунка в минулих роках;
врахування під час визначення міжбюджетних трансфертів з державного бюджету місцевим бюджетам на 2013 рік:

- видатків на утримання центрів матері та дитини та центрів соціально-психологічної допомоги;

- підвищених коригуючих коефіцієнтів фінансових нормативів бюджетної забезпеченості на утримання установ соціально-культурної сфери для територій з низькою щільністю населення;
збільшення для обласних і районних бюджетів у розрахунку загального обсягу видатків, що враховуються під час визначення міжбюджетних трансфертів, коефіцієнта, який визначає обсяг нерозподіленого резерву коштів (з 0,005 до 0,02);
запровадження диференційованого підходу щодо застосування коефіцієнта вирівнювання (альфа) для місцевих бюджетів, кошти яких передаються до державного бюджету;
додаткової дотації на компенсацію втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування на здійснення власних повноважень в результаті наданих державою податкових пільг.

(строк – до 20 жовтня 2012 року).

9. Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку та Мін’юсту опрацювати питання щодо зупинення у 2012 році передбаченої Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 — 2014 роки умови для фінансування з державного бюджету інвестиційних проектів у сфері житлово-комунального господарства, яка вимагає співфінансування з місцевих бюджетів. У разі необхідності внести в установленому порядку відповідний законопроект.

10. Мінфіну поінформувати Кабінет Міністрів про вжиті заходи з урахування у проекті Державного бюджету України на 2013 рік пропозицій ради Національного конгресу місцевого самоврядування від 30 липня 2012 року.

11. Мінрегіону, Мінфіну, Мінекономрозвитку, іншим центральним органам виконавчої влади разом із всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування опрацювати та подати Кабінетові Міністрів пропозиції щодо підтримки їх статутної діяльності шляхом залучення до реалізації проектів, виконання програм, заходів, що сприятимуть розвитку місцевого самоврядування, та передбачити на зазначені цілі відповідні ресурси у проекті Державного бюджету України на 2013 рік (строк – до 20 вересня 2012 року).

12. Мінфіну подати Кабінетові Міністрів пропозиції щодо вдосконалення механізму стимулювання місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до збільшення надходжень місцевих бюджетів (строк – до 1 листопада 2012 року).

Автор: Администратор сайта