У Харкові новий консул Польщі. Як зміняться міжнародні відносини (ФОТО)

06.11.2014 13:20 Влада
Фото Ірини Гудзь Фото Ірини Гудзь
У Будинку рад пройшла перша офіційна зустріч новопризначеного Генерального консула Республіки Польща Станіслава Лукасіка та голови Харківської облради Сергія Чернова.

За словами Станіслава Лукасіка, він збирається продовжити напрацювання свого попередника Яна Граната. Проте, відтепер більша увага буде приділятися економіці. Для цього вже у грудні у Харкові з'явиться радник з економічних питань.

Також Станіслав Лукасік пообіцяв консультації з приводу реформи місцевого самврядування. За його словами, в Польщі вже давно більше повноважень передано на місця, а гроші йдуть не у Варшаву, а залишаються у регіонах.

 

За словами нового консула, Польща надаватиме допомогу переселенцям з Донбасу: виділятимуться медикаменти, проводитиметься безкоштовне лікуваня. Крім того, Станіслав Лукасік вважає, що необхідно збільшити роботу з обміну школярами та студентами. Зараз багато польської молоді навчається в університетах Західної України, але. на думку консула, студенти можуть їхати і на схід, в тому числі в Харків. Однак для цього потрібно повністю продумати питання безпеки.

- Зростання конкурентоздатності Харківської області бачимо не тільки ми, про це свідчить й збільшення кількості Почесних консульств інших держав, відкритих у місті, - підсумував Станіслав Лукасік.

У свою чергу голова Харківської облради подякував Польщі за підтримку Східної України, і особливо - у питаннях переселенців. Сергій Чернов схвалив пропозицію про збільшення обміну студентами і висловив надію на те, що Польща допоможе Україні провести реформу органів місцевого самоврядування.

- Польща та її регіони є надійними партнерами Харківської області та України в цілому, - сказав Сергій Чернов. - Це вже перевірено часом. Неможливо, наприклад, без товстої книги для нотаток перерахувати усі наші спільні заходи, проекти та ідеї. А головне, що до такої співпраці активно долучаються райони, громади сіл та селищ.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта