У Харкові закликають людей приходити за компенсацією на послуги ЖКГ

15.08.2014 11:42 Влада
vinnitsaok.com.ua vinnitsaok.com.ua
Пом’якшити шалений стрибок комунальних тарифів покликана нова пропозиція від урядовців – компенсація.

Про особливості її отримання «СК» розповіла начальник відділу соціальних гарантій Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Тетяна Кононенко.

Кор.: Тетяно Іванівно, роз’ясніть, що ж означає ця компенсація?

– Це компенсація додаткових витрат на сплату житлово-комунальних послуг. Як ви знаєте, в Україні вже існує механізм із погашення вартості комунальних послуг – це пільги. За законом, певні категорії населення, відповідно до свого статусу, можуть отримати пільгову знижку у 10 %, 25 %, 50 %, 100 % від оплати вартості житлово-комунальних послуг. Другий момент – це надання населенню житлової субсидії. Ця програма всім добре відома, і вона стабільно діє вже 20 років. Новим і наступним механізмом є ця компенсація.

Читайте також: ХАРКІВ'ЯНИ СТАЛИ МЕНШЕ ЗВЕРТАТИСЯ ЗА СУБСИДІЯМИ НА ЖКГ. СТАТИСТИКА
                      КИЇВ ВИДІЛИВ 42 МІЛЬЙОНИ ХАРКОВУ НА ЖКГ, ФОК ТА КАНАЛІЗАЦІЮ

Як відомо, з 1 травня почалося зростання вартості комунальних послуг. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 83 «Про підвищення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», саме це підвищення і має підлягати компенсації. Тобто, компенсація – це вид допомоги, який визначається як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води (у межах норм споживання з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на відповідні послуги. Наприклад, до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію сім’я в межах норм споживання сплачувала за ці послуги 400 грн на місяць, а після підвищення – 500 грн. Тоді розмір щомісячної компенсації становитиме 100 грн.

Уривок з інтерв'ю Тетяни Кононенко. Повну версію читайте у суботньому номері газети "Слобідський край" № 98

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта