Харківщина та Бєлгородщина скинуться на очищення найбруднішої річки

05.12.2012 12:28 Влада
http://www.kharkovforum.com http://www.kharkovforum.com

Депутати Харківської обласної ради Бєлгородської обласної Думи обговорили долю річки Лопань. Грошей на очищення водойми проситимуть в урядів обох держав.

В ході зустрічі представники сусідніх держав обговорили проблеми та результати проекту “Розробка комплексного плану оздоровлення річки Лопань”.

- Питання, яке сьогодні обговорювалося, актуальне як для мешканців України, так і для людей, що проживають у Російській Федерації, - зазначив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.
За результатами зустрічі обидві сторони прийняли рішення виділити кошти на очищення ріки з обласних бюджетів.

- Ми вийдемо з ініціативою розглянути ці питання на сесії Харківської обласної ради і Бєлгородської думи з тим, щоб на рішення цих питань було передбачено кошти і з місцевого бюджету,- сказав голова облради.
Сергій Чернов додав, що з аналогічним проханням облрада і Дума звернуться до урядів своїх держав.

- Учені Харківської та Бєлгородської областей уже виконали певний об'єм робіт. Вони оцінили екологічний стан басейну річки. Проектні роботи на сьогодні уже на завершальному етапі. Далі необхідно переходити до конкретних дій - реалізації безпосередньо самої програми, тому я задоволений сьогоднішньою зустріччю, - підкреслив Сергій Чернов.

За словами директора УкрНДІ екологічних проблем Анатолій Гриценко, поки, на жаль, фінансування проекту з держбюджету здійснювалося не в повному обсязі.


- Через це ряд пілотних проектів, зокрема в Отрадному, Красному Лучі, Козачій Лопані в рамках перших етапів ми не змогли здійснити у повному обсязі. Обласний бюджет, звісно, не міг реалізувати проект у повній мірі, - відзначив Анатолій Гриценко.

Довідка “СК”. На сьогодні стан поверхневих вод Лопані екологи оцінюють як “брудні” та “дуже брудні”. Стан річки незадовільний через забруднення відходами промислових підприємств, комунальних господарств та дифузного забруднення із сільськогосподарських угідь. Загальна протяжність річки сягає 96 км, 71 км протікає на території Харківщини.

Інна Пирлик


Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта