Україна звітувала в Страсбурзі про свою децентралізацію

26.03.2015 13:54 Влада
euplus.info euplus.info
В Україні стартував підготовчий етап до проведення децентралізації. Верховна Рада вже проголосувала за низку необхідних законів, а експертна комісія наразі погоджує зміни до Конституції.

Про успіхи реформи українська делегація звітувала на Конгресі Європи у Франції.

24–26 березня в Страсбурзі проходила 28 сесія Конгресу місцевих та регіональних влад Європи. Україну у Франції представляв президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Серед головних питань, які розглядали політики, – місцева та регіональна демократія, організація та проведення виборів, боротьба з тероризмом, протидія проявам нетерпимості тощо. Обговорювалося на Конгресі Європи і українське питання, зокрема децентралізація влади.

У своїй промові Сергій Чернов відзначив, що Україна обрала для себе європейську модель розвитку, зафіксувавши свої устремління в Угоді про Асоціацію з ЄС. Тим самим керівництво держави взяло на себе зобов’язання провести комплекс реформ. І чи не найважливішою реформою має стати децентралізація. Голова Харківської облради доповів, що Україна послідовно дотримується рекомендацій європейських фахівців, проводячи реформи з децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування. Так, уже ухвалено закони про співробітництво територіальних громад, про добровільне об’єднання громад, внесено зміни до Бюджетного і Податкового кодексів, переглянуто Держбюджет.

Депутати проголосували за збільшення обсягу фінансових ресурсів місцевих бюджетів порівняно з 2014 роком на 34 млрд грн, або на 14,7 %. Кількість же дотаційних місцевих бюджетів у 2015 році зменшилася на 22 %. Готуються зміни і до Конституції України. Наразі над цим проектом працює спеціальна комісія, до складу якої увійшли парламентарії, представники міністерств, асоціацій органів місцевого самоврядування та експертного середовища.

– Наша мета на найближчу перспективу – провести чергові місцеві вибори в жовтні 2015 року вже на якісно новій законодавчій основі, – сказав Сергій Чернов.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 36 від 26.03.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта