В. Янукович розповів про візи в ЄС та стосунки з Росією

01.03.2013 11:02 Влада
http://www.shengen-ua.com http://www.shengen-ua.com
Першочерговими завданнями України у зовнішній політиці є лібералізація візового режиму з ЄС і співпраця з митним союзом.

- 27 лютого на засіданні уряду було прийнято рішення створити спеціальну групу, яка буде займатися виконанням тих необхідних рішень, які ми маємо вирішити. Наприклад, питання лібералізації візового режиму. Нам треба завершити перший етап. Оскільки Верховна Рада ще практично не працювала, ми трошки запізнилися з цими питаннями і внаслідок цього не закрили першу фазу підготовки до лібералізації візового режиму України з ЄС, - пояснив Віктор Янукович.

Президент зазначив, що зараз держава переживає реформи, які мають покращити добробут населення, а отже й гармонізують стосунки України з Європою.

- У стосунках з Європою ми партнери. Те, що ми обіцяємо, ми завжди виконуємо. Що стосується Росії, то зараз ми шукаємо модель співпраці України з митним союзом. Росія, що є ключовою у митному союзі, куди ще входять Казахстан і Білорусія. Для нас дуже цікава економічна інтеграція з митним союзом. За минулий рік товарообіг з митним союзом склав 63 млрд дол. До речі, з ЄС цей товарообіг складає близько 50 млрд дол. Тому багато чого залежатиме від наших партнерів: Росії, Білорусії, Казахстану – наскільки вони хочуть бачити Україну за одним столом, - сказав Президент. - Ми зацікавлені не втрачати товарообіг, ми зацікавлені не мати ніяких проблем, щоб до нас не застосовувалися дискримінаційні заходи з боку митного союзу. Це дуже важливо. Це наші стратегічні партнери, і над побудовою стосунків з ними ми працюємо вже багато років. Ця робота не зупиняється. Невдовзі я буду відвідувати знову Росію, і переговори продовжаться. Я переконаний, що зацікавленість є двосторонньою.

За словами Віктора Федоровича, Україна розгляне положення митного союзу, адже співпраця з державами колишнього СРСР є економічно вигідною.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта