Вам повістка. Чому краще не відмовлятися, пояснили в Харківському комісаріаті

05.02.2015 12:03 Влада
mif.cc mif.cc
Уже на понад 500 «ухилянтів» від мобілізації в області передано заяви до міліції. За те, що не брали у руки повістки або не прийшли до військкомату, ці люди можуть сісти за ґрати.

Десять днів з початку мобілізації. На Харківщині повістки отримали близько 1,5 тисячі військовозобов’язаних. 1300 осіб прийшли до військкоматів. А всього в області мають мобілізувати понад 3,5 тисячі осіб. Уже зараз у військкоматах зіткнулися зі складнощами. Кажуть, що мобілізація йде трохи повільнішими темпами, аніж того хотілося б. Військовозобов’язані, які не хочуть бути призваними, всіляко намагаються втекти або сховатися.

– Під час роздавання повісток працівники військкоматів зіткнулися з тим, що багато призовників не мешкають за місцем реєстрації, а дехто, якщо і живе за адресою, просто не відчиняє двері, – розповів «СК» військовий комісар Харківської області Дмитро Маліцький.
Та ховаються вони дарма. Бо ж, якщо піймають, доведеться відповідати перед законом.

Помічник обласного комісара з правової роботи Володимир Новіков пояснив: якщо людині вдома вручили повістку, вона у ній розписалася, але не з’явилася до військкомату у зазначений час, то доведеться відповідати уже перед органами внутрішніх справ. До райвідділу міліції передається повідомлення про вчинення злочину, копія корінця повістки та всі інші документи на цю людину. В міліції уже вирішується питання щодо занесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У разі потреби органи внутрішніх справ можуть здійснювати розшук таких осіб.

– Якщо виявляється, що людина не прийшла до військкомату з поважних причин, то справа до суду не доходить. Якщо є склад злочину, то документи передають до суду. І далі вже суд вирішує – притягувати людину до кримінальної відповідальності чи ні, – каже Володимир Новіков.

Поважними причинами можуть бути хвороба чи ще якісь життєві обставини. Утім, у військкоматі рекомендують: якщо не можете з’явитися у призначений час, попередьте про це, аби не заводити ніяких кримінальних проваджень. З поважних причин візит можна перенести на інший день чи час.

МАЛО ІНФОРМАЦІЇ? КУПУЙТЕ ГАЗЕТУ ОНЛАЙН ТА ЧИТАЙТЕ СТАТТЮ ПОВНІСТЮ

Однакову відповідальність разом з тими, хто не з’явився, нестимуть ті, хто відмовився взяти повістку. У такому разі працівники військкомату складають акт про відмову і передають документи в міліцію для прийняття рішення.

Тут слід зауважити, що ніякі відмови з причин релігійних чи політичних переконань юридичної сили не мають.

– Служба по мобілізації, як і строкова, здійснюється не за бажанням. Це обов’язок людини іти і служити, – розповів Володимир Новіков. – Якщо людина приходить до військкомату і пише заяву про те, що вона не хоче бути призваною по мобілізації і не буде служити, до міліції подаються документи про її ухиляння.

Військовозобов’язані, які з певних причин можуть бути звільнені від мобілізації, але отримали повістку, все одно мають прийти до військкомату.

– Якщо людина не прибула до військкомату, це вважатиметься адміністративним порушенням. За це вона заплатить штраф, – каже заступник воєнкома. – Від п’яти до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Повторний неприхід – від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів.

Слід розрізняти, що неявка до військкомату як адмінпорушення кваліфікуватиметься, якщо у повістці вказано причину – з’явитися для уточнення облікових даних чи для проходження медогляду. Якщо людина не прибула по повістці у зв’язку із призовом на військову службу у період мобілізації, тоді це загрожує кримінальною справою. Згідно із чинним законодавством, максимальне покарання, яке світить недобросовісним військовозобов’язаним, – це п’ять років ув’язнення.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта