Вам повістка. Обирайте: або на фронт, або – за грати

17.02.2015 14:28 Влада
ukrainianwall.com ukrainianwall.com
Уже на понад 500 «ухилянтів» від мобілізації в області передано заяви до міліції.

За те, що не брали у руки повістки або не прийшли до військкомату, ці люди можуть сісти за ґрати. А ті, хто планує втекти, наприклад, до Росії, можуть отримати повістки просто на блокпосту.

Релігія та політичні погляди – не причина

Десять днів з початку мобілізації. На Харківщині повістки отримали близько 1,5 тисячі військовозобов’язаних. 1300 осіб прийшли до військкоматів. А всього в області мають мобілізувати понад 3,5 тисячі осіб. Уже зараз у військкоматах стикнулися зі складнощами. Кажуть, що мобілізація йде трохи повільнішими темпами, аніж того хотілося б. Військовозобов’язані, які не хочуть бути призваними, всіляко намагаються втекти або сховатися.

– Під час роздавання повісток працівники військкоматів стикнулися з тим, що багато призовників не мешкають за місцем реєстрації, а дехто, якщо і живе за адресою, просто не відчиняє двері, – розповів «СК» військовий комісар Харківської області Дмитро Маліцький.
Та ховаються вони дарма. Бо ж, якщо піймають, доведеться відповідати перед законом.

Помічник обласного комісара з правової роботи Володимир Новіков пояснив: якщо людині вдома вручили повістку, вона у ній розписалася, але не з’явилася до військкомату у зазначений час, то доведеться відповідати уже перед органами внутрішніх справ. До райвідділу міліції передається повідомлення про вчинення злочину, копія корінця повістки та всі інші документи на цю людину. В міліції уже вирішується питання щодо занесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. У разі потреби органи внутрішніх справ можуть здійснювати розшук таких осіб.

– Якщо виявляється, що людина не прийшла до військкомату з поважних причин, то справа до суду не доходить. Якщо є склад злочину, то документи передають до суду. І далі вже суд вирішує – притягувати людину до кримінальної відповідальності, чи ні, – каже Володимир Новіков.

Поважними причинами можуть бути хвороба чи ще якісь життєві обставини. Утім, у військкоматі рекомендують: якщо не можете з’явитися у призначений час, попередьте про це, аби не заводити ніяких кримінальних проваджень. З поважних причин візит можна перенести на інший день чи час.

Однакову відповідальність разом з тими, хто не з’явився, нестимуть ті, хто відмовився взяти повістку. У такому разі працівники військкомату складають акт про відмову і передають документи в міліцію для прийняття рішення.

Тут слід зауважити, що ніякі відмови з причин релігійних чи політичних переконань юридичної сили не мають.

– Служба по мобілізації, як і строкова, здійснюється не за бажанням. Це обов’язок людини іти і служити, – розповів Володимир Новіков. – Якщо людина приходить до військкомату і пише заяву про те, що вона не хоче бути призваною по мобілізації і не буде служити, до міліції подаються документи про її ухиляння.

Військовозобов’язані, які з певних причин можуть бути звільнені від мобілізації, але отримали повістку, все одно мають прийти до військкомату

– Якщо людина не прибула до військкомату, це вважатиметься адміністративним порушенням. За це вона заплатить штраф, – каже заступник воєнкома. – Від п’яти до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Повторний неприхід – від 10 до 15 неоподаткованих мінімумів.

Слід розрізняти, що неявка до військкомату як адмінпорушення кваліфікуватиметься, якщо у повістці вказано причину – з’явитися для уточнення облікових даних чи для проходження медогляду. Якщо людина не прибула по повістці у зв’язку із призовом на військову службу у період мобілізації, тоді це загрожує кримінальною справою. Згідно із чинним законодавством, максимальне покарання, яке світить недобросовісним військовозобов’язаним, – це п’ять років ув’язнення.

Техніки вкрай мало

Як повідомив військовий комісар області, станом на 29 січня уже подано заяви на розшук 646 громадян, що ухиляються від мобілізації. Із них по Харкову – 379, по районах – 267. Тих, хто напряму відмовився отримувати повістки, уже 54. Вісім – у Харкові та 46 – в області.

Як і в попередні хвилі мобілізації, вручають повістки і на підприємствах. Дмитро Маліцький каже: і тут уже є випадки ухилення. На виклики військкомату не реагують акціонерна компанія «Харківобленерго», військове облікове бюро Південної залізниці, Харківське обласне управління «Ощадбанку» тощо.

Ухиляються підприємства і від видачі техніки. Як і у випадку з військовозобов’язаними, до органів внутрішніх справ надходять відповідні заяви на керівників підприємств.
– Підприємства не дають техніку із різних причин. Хтось або не хоче її дати, або вона у нього несправна чи перебуває за межами області. З усіма причинами мають розбиратися органи внутрішніх справ, – каже Дмитро Маліцький.

У попередні хвилі мобілізації до адміністративної відповідальності було притягнуто сім керівників підприємств Харківщини.

Загалом, за словами Дмитра Маліцького, залучення техніки в період четвертої хвилі йде досить туго. Це частково пов’язано з тим, що її стан не відповідає технічним вимогам.
– Зараз в області така ж ситуація, що і в попередню чергу мобілізації, навіть складніша. План виконано на 7 %. Ми залучили автомобільну техніку великої прохідності, – розповів Дмитро Маліцький.

Усього необхідно близько 100 одиниць техніки.

Скільки відсидять за втечу з частини

На тих, хто уже потрапив у сформовані частини, але втік, чекають інші покарання. Як розповів Володимир Новіков, за самовільне залишення військової частини більше ніж на 10 днів без мотиву ухилення від військової служби, можна сісти за грати на три роки, отримати покарання у вигляді службового обмеження на два роки або заплатити штраф – до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо людини немає більше одного місяця, то вона може сісти у в’язницю на п’ять років. Якщо це трапилося у бойовій обстановці, то на десять.

Дезертирство карається жорсткіше – від двох до п’яти років позбавлення волі. Якщо вояка прихопив із собою зброю чи попередньо домовився про втечу з групою осіб – до десяти, у бойовій обстановці – від п’яти до 12 років.

– Мотив злочину визначає уже досудове розслідування. Воно розбирається, чи військовий хотів ухилитися від служби, чи утік просто так, – пояснив Володимир Новіков.

На блокпосту чекатимуть з військкомату

Останнім часом у ЗМІ з’являється багато інформації про те, що військовозобов’язані намагаються на період мобілізації утекти із країни. Причиною стало так звана пропозиція Президента Володимира Путіна до українських хлопців призовного віку знаходитися на території РФ не 30, а 90 днів. Задля цього було змінено законодавство Росії. Проте палиці, встромлені у колеса мобілізації, в Україні можуть вирішити шляхом зміни правил виїзду військовозобов’язаних за кордон. 27 січня на нараді в Адміністрації Президента начальник мобілізаційного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ полковник Олег Бойко запропонував Уряду розробити відповідні зміни до законодавства. У штабі також визнають, що необхідність внесення змін до правил перетинання кордону викликана тим, що є випадки, коли велика кількість військовозобов’язаних виїжджає за кордон для ухилення від призову.

Та поки кордон відкритий, на Харківщині впроваджують інші методи. Як розповів Дмитро Маліцький, «ухилянтів» ловитимуть на блокпостах, що розташовані на території Харківської області. Нагадаємо, що усього їх 32. Цей метод уже запровадили у Вовчанську. А згодом ловитимуть «ухилянтів» і на інших блокпостах.

– На блокпосту у Вовчанську є представник військкомату з повістками, який відразу при зупиненні людей, що підлягають призову, вручає ці повістки, – каже Дмитро Маліцький.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №13 від 31.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта