Верховна Рада переглянула бюджет та ухвалила антикризовий закон

28.03.2014 08:40 Влада
http://jankoy.org.ua/ http://jankoy.org.ua/

Закони були прийняті під час вечірнього засідання Верховної Ради.

Верховна Рада України затвердила антикризовий пакет документів, запропонований Урядом. За Закон "Про недопущення фінансової катастрофи і про створення умов для економічного зростання в Україні" (№ 4576) загалом проголосували 246 народних депутатів.

Зокрема, прийнятим законом встановлюється прогресивна шкала оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 %, 17 %, 20 % і 25 % (25 % для доходів понад 1 млн грн). Для всіх доходів, зокрема, дивіденди, відсотки, роялті, інвестиційний прибуток, з введенням обов'язки для платника податку здійснювати за результатами року перерахунок нарахованого податку. Цей податок не стосується доходів від заробітних плат, а лише пасивних доходів.

Ставки на нові автомобілі і мотоцикли з об'ємом двигуна більше 0,5 л будуть збільшені в два рази. Ставки акцизу на мотоцикли з об'ємом двигуна до 0,5 л встановлені на рівні 0,06 євро за 1 куб. см і підвищуються у два рази ставки акцизного податку на автомобільні кузови. Буде введено збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5 % при купівлі юридичними і фізичними особами іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.

Також змінена база податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Замість загальної площі об'єкта нерухомості податком буде обкладатися житлова. Вирішено передбачити пільгу з податку на нерухомість для тих, хто проживає в сільській місцевості. Скасовується нарахування спеціальних пенсій у розмірі 80 % від зарплати суддям, прокурорам і держслужбовцям. Зазначені особи будуть переведені на загальний принцип нарахування пенсій у розмірі 70 % від зарплати.

Після двогодинних консультацій перед прийняттям закону  в документ було внесено ряд змін. Вирішено не збільшувати плату за користування надрами, в частині  нафтою. Вона залишиться на колишньому рівні - 39 %. Ставка на газовий конденсат буде збільшена до 42 %. Крім цього, обкладення ПДВ експорту зернових буде введено не з 1 січня 2014 року, як планувалося, а з 1 жовтня 2014 року, і таким чином буде стосуватися тільки зерна нового врожаю. Ставка збору за користування радіочастотним ресурсом України збільшиться в два рази.

Також Верховна Рада внесла зміни до Держбюджету-2014. За прийняття документа проголосували 228 народних депутатів.

В Уряді вважають, що поправки враховують реалії економічної ситуації в Україні і нюанси її зміни. Інфляцію Уряд прогнозує на рівні 12-14 %. Ціна імпортного російського газу, закладена в бюджет, - 480 доларів за тисячу кубометрів.

Згідно з документом, доходи зведеного бюджету на 2014 рік зменшено на 19 380,7 млн грн і встановлено на рівні 482 472,2 млн грн, в тому числі по загальному фонду зменшено на 28 093,8 млн грн до 405 397,1 млн грн.

Обсяг платежів з обслуговування держборгу на 2014 рік у прийнятому документі прогнозується в обсязі 46 014,8 млн грн, що на 1 158,6 млн грн більше плану, передбаченого в попередній редакції закону про держбюджет.

Обсяг державних запозичень прогнозується у сумі 193 245,4 млн грн, що на 35 933 млн грн більше плану, передбаченого в попередній редакції закону про держбюджет на 2014 рік. При цьому обсяг платежів з погашення держборгу прогнозується в розмірі 109 142,4 млн грн, що на 13 662 млн грн більше, ніж планувалося раніше.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів є: утвердження реалістичного макропрогнозу, що зменшило доходи на 44099 млн грн, а також включення змін до податкового законодавства, що збільшило доходи на 24 718,3 млн грн.

У результаті перегляду макропоказників, прогнозні показники доходної частини бюджету були істотно зменшені, зокрема по основних податках і зборах на: 5 865,2 млн грн податок на доходи фізичних осіб у зв'язку з переглядом фонду оплати праці; 5 901,3 млн грн надходження податку на прибуток підприємств, що пов'язано з результатами річного декларування податку 2013 року; 4942 млн грн податок на додану вартість з вироблених в Україні товарів, що обумовлено погіршенням прогнозу індексу промислової продукції, частково було компенсовано збільшенням прогнозу споживчих цін; 11120 млн грн надходження ПДВ із ввезених в Україну товарів через суттєве погіршення прогнозу імпорту товарів і послуг з урахуванням збільшення прогнозу середньорічного обмінного курсу; 4438 млн грн акцизний податок з вироблених в Україні товарів через уточнення прогнозних обсягів реалізації підакцизних товарів, переглянутих за підсумками 2013 року.

Крім того збільшено на 5914 млн грн ресурс для відшкодування ПДВ у результаті перегляду прогнозу щодо середньорічного курсу гривні до долара США та експорту товарів і послуг.

Автори закону також відзначили, що темпи зростання розміру мінімальної заробітної плати протягом 2004-2013 рр. значно вищі, ніж темпи зростання економіки за цей період. Так, мінімальна заробітна плата за вказаний період зросла майже в 6 разів, а номінальний ВВП - в 4 рази. У зв'язку з цим в прийнятому документі встановлений розмір мінімальної заробітної плати на рівні 1218 грн. Раніше мінімальну зарплату до кінця року планувалося підвищити до 1301 грн.

Крім того встановлено єдиний розмір допомоги при народженні дитини незалежно від того, яка це дитина за черговістю народження , - у сумі 41280 грн. Цей розмір буде об'єднаний з допомогою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому виплата допомоги здійснюватиметься одноразово у сумі 10320 грн. Інші кошти будуть виплачуватися протягом наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 грн).

Автор: Администратор сайта