Від видобування сланцевого газу шкода, як від зубної пасти - міністр

18.04.2013 09:58 Влада
http://podrobnosti.ua/ http://podrobnosti.ua/
Сьогодні під час відеоконференції Міністр екології і природних ресурсів Олег Проскуряков порівняв хімреагенти, що використовують для видобування нетрадиційного газу із зубною пастою.

Олег Проскуряков підкреслив, що безпечність видобування сланцевого газу цілком залежить від додержання технологій та від контролю за його видобуванням.

Міністр зауважив, що будь-яка діяльність, що передбачає екологічне навантаження, несе ризики. Це і ловля риби, і робота підприємств тощо.
На його думку, критика в адрес видобування сланцевого газу — це швидше питання політичне, аніж екологічне.

Так, наприклад, на його думку, заяви про зникнення води у районах, де ведеться розвідка, безпідставні, адже видобування ще не почалося.

Олег Проскуряков підкреслив, що саме видобування не зашкодить водним горизонтам, адже вони залягають на глибині не більше 400 м, а запаси газу — на глибині понад 3 000 м.

За його словами, до того часу, коли видобування газу стане промисловим, технології підуть уперед і для гідророзриву пласта використовуватимуть менше хамреагентів та води. Він сказав, що це таеж сама хімія, яку ми використовуємо щодня, скажімо, як зубна паста чи аерозоль.

- Гідророзрив - це звичайний метод інтенсифікації свердловини, - сказав міністр.

За його словами, ризики можуть виникнути у разі, якщо технологія буде порушена.

- Питання полягає у контролі. Спочатку проводитиметься екологічна експертиза, а потім контроль з боку міністерства, громадських організацій та місцевих органів влади, зауважив Міністр. - У тих місцях, де буде прийнято рішення бурити свердловини, буде постійно проводитися моніторинг води та повітря.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта