Влаштувати дітей-сиріт до інтернатів стало важче - Служба у справах дітей

10.07.2013 08:04 Влада
http://mamas-best.livejournal.com/ http://mamas-best.livejournal.com/
Про це повідомила начальник Служби у справах дітей ХОДА Тетяна Печерських.

За словами Тетяни Печерських, якщо в позаминулому році на території області кожна 5-6 дитина влаштовувалася до системи інтернатів, в минулому році – кожна 8-9, то в цьому році до інтернатного закладу була направлена лише одна дитина.

Зменшення кількості дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах – завдання, поставлене перед органами опіки і піклування Президентом України Віктором Януковичем.

- Змінилась сама система влаштування дітей до державних закладів: якщо раніше достатньо було путівки органу освіти, то зараз потрібно ще і направлення Служби у справах дітей. Але оскільки Служба у справах дітей відповідає за кінцевий результат, такі направлення отримати дуже і дуже важко», – зазначила вона.

- Добрим підґрунтям є, перш за все, робота із недопущення дітей до системи інтернатних закладів. Як прописано в українському законодавстві, відповідно до статті 6 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», дитина-сирота може бути влаштована до інтернатного закладу тільки коли органом опіки і піклування вичерпані всі можливості щодо влаштування її до сімейних форм. Тільки за умов, коли такого не сталося, дитина може бути влаштована до інтернатного закладу, – заявила начальник Служби у справах дітей.

В той же час, навіть якщо дитина влаштована до системи інтернатів, це не позбавляє органи опіки і піклування права працювати над тим, щоб повернути дитину до сім’ї.

Також Служба у справах дітей має враховувати індивідуальні потреби дитини. Якщо у дитини вже склався характер і вона, обираючи між різними формами виховання, свідомо іде до державного закладу, то потребу дитини саме в такій формі виховання треба задовольняти.

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта