Як індексують зарплатню та коли працівник може вимагати компенсацію

04.12.2013 13:47 Влада
http://byhgalter.com/ http://byhgalter.com/
Чи має працівник право звернутися в необмежений строк до суду з позовом про стягнення не нарахованих роботодавцем сум індексації заробітної плати та компенсації втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням термінів її виплати?

Розібратися у «зарплатних правах» нам допомогла в рамках Всеукраїнського тижня права головний спеціаліст – юрисконсульт відділу з вирішення майнових та земельних спорів управління судової роботи Юридичного департаменту Харківської обласної державної адміністрації Ганна Тимошенко.

За словами нашого експерта, коли порушується законодавство про оплату праці, кожен має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Це встановлює ч. 2 ст. 233 Кодексу законів про працю України. Конституційний Суд України 15 жовтня дав офіційне тлумачення щодо цього.

Одним із заходів державного регулювання оплати праці є встановлення мінімальної заробітної плати. Її розмір, відповідно до ст. 9 Закону № 108, визначається з урахуванням потреб працівників та їхніх сімей.

Крім того, держава передбачає забезпечення реальної заробітної плати, тобто грошової винагороди за виконану роботу, як еквівалента вартості споживчих товарів і послуг. Такими заходами є індексація заробітної плати та компенсація працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати.
Під час перегляду розміру мінімальної заробітної плати індивідуальна заробітна плата підлягає індексації згідно з чинним законодавством. Індексація грошових доходів населення підвищує грошові доходи, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг.

Згідно із законодавством підприємства, установи й організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи), а саме – у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати нарахованих громадянам грошових доходів: пенсії, соціальних виплат, стипендії, заробітної плати тощо.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" №144 від 03.12.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта