Як можна забрати мандат у депутата

16.08.2015 07:41 Влада
Фото: kotsubynske.com.ua Фото: kotsubynske.com.ua
Законом "Про місцеві вибори" передбачає механізм відкликання сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад за народною ініціативою.

Як розповів головний редактор газети "Держслужбовець" департаменту видань для публічно-правової сфери "Фактор", така пропозиція може бути внесена на розгляд на зборах виборців у кількості мінімум 20 чоловік для відкривання сільського голови, 30 - селищного голови, 50 - міського голови міста районного значення, 200 - міського голови міст обласного значення і 400 - міського голови Києва та Севастополя. Кількість членів ініціативної групи має становити для відкликання кандидатури сільського і селищного голови від 10 осіб, міського голови міста районного значення - 20, міського голови міста обласного значення - 50, Києва і Севастополя - 70 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Строковиків та в'язнів позбавили права голосу на місцевих виборах

Депутатам обласних, районних та міських рад на виборах доведеться перемагати двічі

Відкликати депутатський мандат також можна. Право на це мають виборці того округу, за яким даний депутат був обраний, і не раніше, ніж через рік з моменту набуття ним депутатських повноважень. Для цього також мають пройти збори виборців у кількості не менше 30 осіб для відкликання депутата сільської і селищної ради, 100 - депутата міської ради міського значення, 300 - депутата міської ради міста обласного значення та районної у місті ради, 150 - депутата районної ради, 400 осіб - для депутата обласної, Київської і Севастопольської ради.

Також має бути зібрана така кількість підписів, яка перевищує кількість голосів виборців на момент обрання того чи іншого голови (як мінімум на один голос).

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта