Як оформити спадщину (ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ)

05.11.2012 12:29 Влада
http://emarket.ua http://emarket.ua
Для прийняття або відмови від спадщини законом установлюється строк у шість місяців,

який починається з часу відкриття спадщини (день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою), пояснює державний нотаріус Шостої харківської державної нотаріальної контори Станіслав Куксін.

– Слід пам’ятати, що спадкоємець, який постійно проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини з дотриманням вимог, установлених законодавством, – зауважує спеціаліст. – У будь-якому разі рекомендується до спливу шестимісячного строку всім спадкоємцям звернутися до нотаріуса за консультацією зі спадкового права.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. Наприклад, якщо померла особа була зареєстрована за місцем проживання в місті Харкові, то зацікавлені особи з питань спадкування можуть звертатися до будь-якого нотаріуса в межах Харківського міського нотаріального округу. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини. А за  відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Особі, що звертається до нотаріуса, щоб подати заяву зі спадкової справи, достатньо мати свій паспорт, свідоцтво про смерть (якщо його немає – визначити дату смерті спадкодавця) та знати адресу реєстрації за місцем проживання померлого.

У подальшому для отримання свідоцтва про право на спадщину необхідно надати нотаріусу: заповіт померлого (якщо такий є); довідку податкової інспекції про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб – платників податків спадкоємця; документи, що підтверджують родинні зв’язки спадкодавця зі спадкоємцями (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження тощо); відомості про спадкоємців першої черги (дружину (чоловіка), батьків, дітей спадкодавця); довідку житлово-експлуатаційної організації, довідку правління житлово-будівельного кооперативу про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця; домову книгу, в якій міститься запис про реєстрацію (постійне місце проживання) спадкодавця, довідку адресного бюро, довідку райвійськкомату про те, що спадкодавець до призову на військову службу проживав за відповідною адресою; документи, які підтверджують належність майна спадкодавцю.

Якщо спадкоємець не може особисто подати заяву стосовно спадщини до приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори, де відкрито спадкову справу, він  має право засвідчити справжність підпису на такій заяві у будь-якого іншого нотаріуса та надіслати її поштою. Такі заяви, здані до установи зв’язку до закінчення останнього дня шестимісячного строку, вважаються зданими своєчасно.

Не допускається подача заяви про прийняття спадщини або про відмову від неї, складені від імені спадкоємців їх представниками, що діють на підставі довіреностей.
І пам’ятайте, що найбільш повну й точну інформацію зі спадкової справи вам надасть лише нотаріус на особистому прийомі під час перевірки поданих документів.

Олександр ГРЕЧАНИЙ, матеріал з газети "Слобідський край" №129 від 27.10.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта