Як переселенцям з Донбасу зареєструвати немовля у Харкові

19.02.2015 10:00 Влада
Корисна інформація для переселенці, у яких народилася або має народитися дитина.

Як нам пояснили в Жовтневому відділі ДРАЦС у м. Харкові, державна реєстрація народження кожної дитини проводиться за місцем її народження або за місцем проживання її батьків чи одного з них (про це йдеться у «Правилах державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Мін’юсту № 52/5 від 18.10.2000 р. (в редакції наказу № 3307/5 від 24.12.2000 р.)).

За заявами громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України, державну реєстрацію народження дитини здійснюють відділи ДРАЦС за місцем звернення заявника.

– При цьому, згідно з ч. 1 ст. 5 Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце її проживання на період наявності підстав, за яких така особа змушена перебувати за межами покинутого нею місця проживання. Таким чином, переселенці у разі народження дитини можуть зареєструвати її народження в органах влади в населеному пункті за місцем проживання, вказаним у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, – пояснила головний спеціаліст Жовтневого відділу ДРАЦС Тетяна Безрук.

За словами юриста, відповідно до п. 2 розд. 3 Правил, підставами для реєстрації народження дитини (тобто документами, які батькам необхідно надати), крім подання відповідної заяви, є:

а) медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), що видається закладом охорони здоров’я, де приймаються пологи. У разі народження дитини поза медзакладом, реєстрація народження проводиться на підставі медичного свідоцтва про народження або медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма № 103-1/о) та висновку про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я;
б) коли реєструється дитя, яке вже досягло одного року й більше, потрібні медичне свідоцтво про народження і довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;

в) у випадку народження дитини на потязі або в іншому транспортному засобі, необхідно потім надати акт, складений відповідними посадовими особами (начальником потягу тощо) за участю двох свідків і лікаря або фельдшера (якщо лікар або фельдшер були на транспортному засобі). Якщо ж медпрацівників не було, державна реєстрація народження проводиться на підставі вказаного акта й медичної довідки про перебування дитини під наглядом лікувального закладу.

За відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, реєстрація проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою. Факт державної реєстрації народження підтверджується виданням відповідного свідоцтва про народження.

– Треба пам’ятати, що ні допомоги при народженні та пологах, ні інших соціальних виплат особа не зможе отримати, якщо не здійснить реєстрації народження своєї дитини із отриманням свідоцтва про її народження, – застерігає Тетяна Безрук.

Олександр Гречаний, матеріал з газети "Слобідський край" №19 від 14.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта