Як поставити дитину на облік в міліцію. Інспектори розповіли про нові правила

20.02.2013 13:31 Влада
Внесені зміни в роботу кримінальної міліції у справах дітей.

Згідно з відомчою інструкцією, яка діє з грудня минулого року, правила постановки дітей на облік в міліцію стали суворішими. Таким чином, кількість дітей на обліку в міліції стане меншою. Крім цього міліція буде більше уваги приділяти профілактиці правопорушень серед дітей, проводячи бесіди в шкоалах і сім'ях.

За словами начальника відділу кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС України в Харківській області полковника міліції Андрія Хоменка, раніше дитину можна було поставити на облік в міліцію за одне адміністративне правопорушення чи за інформацією навчального закладу.

Тепер поставленню на профілактичний облік підлягає дитина:
- засуджена судом до покарання, не пов’язане з позбавленням волі;
- за рішенням суду звільнена від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру без поміщення до школи або професійного училища соціальної реабілітації;
- для дітей, які потребують особливих умов виховання;
- за рішенням суду звільнена від кримінальної відповідальності та покарання на підставі Закону України “Про амністію”;
- яку повідомлено про підозру в учиненні кримінального правопорушення;
- яка звільнена зі спеціальної виховної установи Державної пенітенціарної служби України;
- якій винесено офіційне попередження про неприпустимість учинення насильства в сім’ї;
- яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і якій закладом охорони здоров’я встановлено діагноз “наркоманія”, “токсикоманія”, “алкоголізм” (тоді як раніше можлива була постановка на облік за задокументованим фактом прийому алкоголя і наркотиків);
- яка два і більше разів учинила адміністративне правопорушення.

За його словами, кількість дітей, яка стоїть на обліку в міліції, після нововведень зменшилася з 1147 до 880 чоловік. Це дозволить правоохоронцям приділяти більше уваги кожній дитині.

Правоохоронці тепер будуть проводити профілактику правопорушень серед дітей, базуючись на трирівневої моделі профілактики.

- На первинному рівні відбувається охоплення профілактичною роботою дітей в навчальних закладах, на вторинному – проведення профілактичних заходів групового та індивідуального характеру з дітьми, схильними до вчинення правопорушень, їхніми батьками чи особами, які їх заміняють. На третинному рівні проводиться профілактична робота з дітьми, які перебувають на обліках в органах внутрішніх справ в зв’язку із вчиненням злочинів та адміністративних правопорушень, тобто перебувають у конфлікті з законом, - розповів Андрій Хоменко.

Андрій Войніцький

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта