Як проїхати через кордон без проблем, розповів начальник Харківської митниці

06.02.2013 10:29 Влада
http://finance.obozrevatel.com http://finance.obozrevatel.com
Законодавство України дозволяє перевозити через кордон держави багато товарів і вантажів, крім тих, що можуть загрожувати навколишньому середовищу, здоров’ю і життю людей.

У більшості випадків вільно перетнути кордон можна, правильно заповнивши декларацію і дотримавшись необхідних формальностей, про що й розповів під час «прямої лінії» з читачами «СК» начальник Харківської обласної митниці Сергій Іванов.

Особисті речі не оподатковуються

– Я громадянин Росії, проживаю в Курську. Я приїхав в Україну на власній машині провідати брата. Чи можу я передати автомобіль братові в користування?

– Дякую за запитання. В такій ситуації законодавство України не передбачає можливості передачі авто в користування іншій особі.

– Мене звуть Марина Олексіївна. Де я можу отримати консультацію з митних правил?

– Такі консультації ви можете отримати в консультаційних центрах. Вам треба обирати залежно від того, яким транспортом ви будете перетинати митний кордон України. Консультаційні центри розташовані за місцем дислокації наших підрозділів: митний пост «Харків-Аеропорт» (вул. Аерофлотська, 16, тел. 775-53-67), у разі перетинання митного кордону України автотранспортом, детальну консультацію можна отримати на митному пості «Гоптівка», тел. 733-17-59; при русі через кордон залізницею такі консультації можливі в консультаційному центрі митного посту «Харків-Пасажирський», що знаходиться на Південному вокзалі (пл. Привокзальна, 1, тел. 724-37-34). Крім того, за місцем розташування великих митних постів, які займаються оформленням вантажів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, є так звані консультаційні стійки, в області консультації може надати митний пост «Куп’янськ».

– Це Інокентій турбує. Я музикант, і у мене свій музичний інструмент, з яким я хотів би тимчасово виїхати за кордон. Чи необхідні для цього якісь документи?

– Ваш музичний інструмент є вантажем, який має ознаки особистих речей і переміщується через кордон без оподаткування й надання дозвільних документів. При цьому, щоб не мати проблем з ідентифікацією цього інструмента при зворотному ввезенні назад в Україну, бажано його заявити під час вивезення з території України письмово у митній декларації і зберегти цю декларацію до моменту зворотного ввезення. У цьому разі, за умови повної ідентифікації цього інструмента, питань з оформленням його ввезення виникати не повинно.

Хмільний вантаж

– До вас звертається представник фірми «Виал Sico». Як суб’єкт зовнішньоекономічної діяльності, зареєстрована в Харкові, наша фірма має зареєстровану торгову марку в Україні. Чи можу я користуватися захистом торгової марки на митниці і що для цього необхідно?

– Так, ваші авторські права на торгову марку захищаються законом, якщо інформацію про ваші права внесено у реєстр, що ведеться центральним офісом Державної митної служби України, всі параметри, що стосуються товарів з вашою торговою маркою, будуть контролюватися. Для цього вам необхідно виконати формальності із внесення відомостей про вашу торгову марку в загальнодержавний реєстр через центральний офіс нашої служби в Києві.

– Сергію Володимировичу, у мене рідні живуть у Бєлгородській області. Якщо я поїду до них у гості, скільки і якого спиртного я можу перевезти?

– Допускається провезення 1 л міцних напоїв (горілка, коньяк), 2 л вина і 5 л пива. Провезення можливе людиною старшою за 18 років. Протягом доби одна людина з цим «набором» перетинати кордон більше одного разу не може.

– Мене звати Анжела Овчаренко. Я замовила в інтернет-магазині товар, який везтимуть із Китаю. Чи треба буде за цей товар сплачувати податок, і якщо так – який саме?

– У даній ситуації є норми безподаткового ввезення. Згідно з чинним Митним кодексом, при міжнародних експрес-відправленнях не оподатковуються товари на суму до 300 євро, якщо сумарна вартість товарів перевищує 300 євро, але є не більшою ніж 10 000 євро, то тут обов’язкове письмове декларування з оплатою ставки ввізного мита 10 % і податку на додану вартість 20 %. Основою нарахування митних платежів у цьому разі буде та частина сумарної вартості, що перевищує еквівалент 300 євро.

– Сергію Володимировичу, хочу звернутися до вас із таким запитанням. На моїх рідних було складено протокол про порушення митних правил за ст. 472, бо ті випадково забули мисливські патрони в машині. У протоколі є позначка, що можливий компроміс. Що це означає?

– Так, компроміс можливий. Законодавчо це передбачено, якщо в ознаках вашого діяння немає складу злочину, передбаченого ст. 201 Кримінального кодексу України «Контрабанда». Особа, яка виконує дізнання, може вам детально роз’яснити, на яких умовах може бути укладено мирову угоду, якщо ви доведете відсутність вашої суб’єктивної складової правопорушення, тобто вини. Таку мирову угода може бути укладено на стадії дізнання, і ваших рідних буде звільнено від відповідальності за правопорушення, яке має адміністративно-каральний характер. Нагадую: якщо це кримінально каране діяння, то тут компроміс не передбачений.

– Вас турбує Євген Миколайович. Якщо я, фізична особа – підприємець, ввозитиму вантаж незначної вартості за допомогою послуг експрес-перевізників, які податки та в якому розмірі я маю сплачувати?

– Фізична особа – підприємець здійснює переміщення товарів на умовах таких самих, як і юридична особа. Якщо громадянин без будь-якого статусу переміщує товари і вантажі поштою, то тут норма для товарів, які не оподаткуються – загальна сума на 300 євро.

– Я планую везти через кордон комп’ютер – сину на подарунок. Який порядок його провезення?

– Якщо комп’ютер не є переносним персональним і не відноситься до особистих речей, він перевозитиметься з оподаткуванням на загальних умовах. Оцінювання заявляється на підставі документів: вам необхідно буде пред’явити документи, що підтверджують вартість комп’ютера, це рахунки, чеки. На цій основі визначатиметься митна вартість комп’ютера. Залежно від вартості речі, податок може бути на фіксованій ставці – 10 і 20 %. Якщо комп’ютер дорогий, то сума мита входить в базу нарахування.

Нагороди без документів не пропустять

– Ірина з Харкова турбує, і у мене таке запитання: якщо я сховаю 7 000 євро задля уникнення пограбування в дорозі і ці гроші знайдуть співробітники митниці, чи буду я нести відповідальність та за якою статтею?

– Чинним законодавством передбачено вільне переміщення валютних коштів у сумі, еквівалентній до 10 000 євро, ваша сума не перевищує такий розмір. Тому в цьому разі ви не підлягатимете адміністративному покаранню.

– Мене звати Ірина Юріївна. Біля метро Героїв Праці в Харкові є два магазини «Конфіскат». Вони мають стосунок до митниці?

– Магазини «Конфіскат» до митниці жодного стосунку не мають. Якщо товар, затриманий митницею, потім, внаслідок конфіскації за рішенням суду, передається для реалізації, то це роблять органи виконавчої служби. А виконавча служба визначає ті заклади, через які вони реалізуються. Щодо взаємодії з торговими закладами, про це краще запитати виконавчу службу України. Але в більшості таких магазинів – звичайний ширвжиток, що шиється в харківських майстернях.

– У мене помер дідусь, після нього залишилися нагороди. Я хотів би їх вивезти. Які документи для цього потрібні з оглядом на те, що я громадянин Російської Федерації?

– Якщо ви переміщуєте нагороди через кордон, вам необхідно мати документальне підтвердження вступу у спадок і нагородні документи. Якщо ці документи було втрачено, то ми не можемо пропустити нагороди, адже немає документу, що їх ідентифікує. Як правило, ордени й медалі мають номери, до них додаються книжки.

– Мене звати Інга, я домогосподарка. Який порядок переміщення через кордон України особистих ювелірних прикрас із дорогоцінного металу і каменів?

– Усі ювелірні прикраси повинні мати ознаки використання, принаймні бути без пломби з магазина. Такі ювелірні прикраси будуть відноситися до особистих речей, їх можна провозитися через митний кордон України в безподатковому порядку. У цьому разі дозвільні документи не потрібні.

– Мене звати Євгенія, проживаю в Харкові. Я збираюсь переїхати на ПМП у Росію і хочу перевезти багато речей. Які документи для цього необхідно підготувати?

– Факт вашого переїзду на постійне місце проживання в іншу країну фіксується позначкою в паспорті. Якщо вона є, вам треба здійснити опис речей, які ви хочете перевезти, і закон передбачає можливість пропуску таких речей без митних платежів і дозвільних документів.

– Чи зможе громадянин Грузії ввозити на територію України авіаційним транспортом фрукти, овочі й горіхи?

– Чинним Митним кодексом товари, що визначені з 1 по 24 групу товарної номенклатури України, у будь-яких об’ємах пропуску не підлягають.

Тамара Кіч, матеріал з газети Слобідський край" №15 від 02.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта