Як прожити народним депутатам без пільг. Розрахунки

17.03.2014 15:04 Влада
http://upadka.net/ http://upadka.net/
28 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за скасування низки пільг для народних депутатів.

Рішення підтримав 301 парламентарій при необхідному мінімумі у 206 голосів. А минулої середи, 12 березня, Закон офіційно набув чинності. Кореспондент "СК" підрахував, як та за що житимуть народні обранці, виконуючи норми Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України».

Читайте також: Скільки коштує народний депутат для кишені українця. Житло

Серед інших скасували 28 лютого й норму щодо отримання депутатами права на безкоштовні путівки в санаторії та будинки відпочинку. Так, до цього парламентарії за бюджетні кошти могли поїхати до таких відомчих закладів оздоровлення, як «Дюльбер», «Нижня Ореанда», «Морський прибій», розташованих на чорноморському узбережжі. 

Відпочити цього року у високий сезон у найдешевшому номері, наприклад, санаторного комплексу «Дюльбер» (який, між іншим, розташувався в палаці князя Петра Романова, збудованому наприкінці ХІХ століття) обійдеться у 612 грн на добу. А от за розкішні апартаменти, згідно з розцінками оператора, доведеться викласти аж 1338 грн.

До речі, раніше, попри безкоштовні путівки, депутати, які йшли в оплачувану відпустку, отримували ще матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі подвійної місячної зарплати. Це при тому, що відпочивали парламентарії щороку аж 45 календарних днів. Зараз же, згідно з новим Законом, хоча тривалість відпустки й не скоротилася, але про матеріальну допомогу народні обранці можуть забути.

Забезпечувалися парламентарії й державним страхуванням. Так, їх життя і здоров’я було застраховано на суму десятирічного грошового утримання народного депутата.
Могли законодавці й безкоштовно користуватися всіма видами транспорту на території України, окрім таксі. Цю пільгу Верховна Рада зберегла, доповнивши пунктом про те, що депутати мають дотримуватися місячного ліміту. А от право першочергового поселення в готель народні обранці таки втратили. Така сама історія з пільгою на безоплатне користуватися залами офіційних делегацій в аеропортах, залізничних та автобусних вокзалах. Заборонили депутатам і здійснювати безплатно такі дії: провозити ручний багаж, паркуватися будь-де на території України і мати власне місце на стоянці Верховної Ради.

Відібрали пільги й у подружжя законодавців. Так, раніше дружина (чоловік) народного депутата, яка звільнилася з роботи, щоб їхати до Києва разом зі своїм обранцем, і не змогла працевлаштуватися у столиці, й далі вважалася такою, що працює. Їй нараховувався трудовий стаж. Крім того, за нею зберігалося попереднє місце роботи.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта