Як роздержавлюватимуть районні ЗМІ на Харківщині

10.04.2013 12:09 Влада
http://volga.lutsk.ua/ http://volga.lutsk.ua/
Редакторам районних газет роз'яснили умови роздержавлення у ХОДА.

22 березня цього року Президент України Віктор Янукович доручив Уряду підготувати відповідний законопроект про роздержавлення комунальних ЗМІ. До процесу розробки закону долучилися Національна спілка журналістів та трудові колективи обласних та районних газет з усіх регіонів України. 21 березня у Верховній раді України був зареєстрований законопроект «Про реформування друкованих засобів масової інформації», а невдовзі свій документ розробив і Держкомітет з питань телебачення і радіомовлення спільно з НСЖУ.

За оцінкою начальника управління у справах преси та інформації Харківської облдержадміністрації Вікторії Маренич, другий законопроект є більш життєспроможним. Адже він передбачає поетапне реформування місцевої преси протягом п'яти років замість чотирьох місяців, які прописані у комітетському законопроекті. Крім того, не всі районні газети будуть брати участь у роздержавленні одночасно. Існуватимуть пілотні проекти, які здійснюватимуться протягом трьох років.

Один з способів роздержавлення ЗМІ передбачає, що власниками газет стануть трудові колективи редакцій. Органи ж місцевої влади будуть виведені із числа співвласників. Видання повністю перейдуть на самофінансування і вже не будуть отримувати дотації із бюджету. Натомість місцева влада може укладати зі ЗМІ договори про висвітлення своєї діяльності. До числа таких публікацій, наприклад, будуть входити статті про засідання сесій місцевих рад, колегій, робочі поїздки керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Що ж стосується благодійної діяльності депутатів обласних, місцевих, сільських рад, а також будь-яких держаних органів, то така інформація є іміджевої рекламою і має оплачуватися відповідно до тарифів, встановлених газетою. Те саме стосується і публікації декларацій про доходи. Скільки така інформація є особистою, то районні та обласні газети мають право брати плату за її оприлюднення.

Як пояснила юрист Національної Спілки журналістів України Тетяна Котюжинська, роздержавлення передбачає передачу у приватну власність колективу редакції всього майна. Приміщення ж надається у довгострокову оренда на термін до 15 років із пріоритетнім правом викупу у майбутньому. За її словами, для убезпечення газет від знищення у законопроекті прописано, що у разі звільнення або виходу на пенсію працівника видання, всі його майнові права передаються редакції.

Голова Всеукраїнської асоціації редакторів комунальної преси Костянтин Григоренко заявив, що роздержавлення у першу чергу стимулюватиме бізнесову активність місцевих газет. У минуле піде досвід отримання основного доходу від передплати. Для того, щоб вижити, редакції повинні будуть залучати більше реклами, розвивати роздрібний продаж, а також розвивати свої інтернет-сайти. Костянтин Григоренко також порадив створювати дочірні підприємства, видавати календарі, постери, рекламні проспекти тощо.

Попри невтішні, на перший погляд, прогнози, реформування ЗМІ обіцяє бути поступовим і з максимальною підтримкою від держави: на першому етапі видання будуть отримувати фінансову допомогу. Крім того, це дасть змогу ще більше зблизитися з Євросоюзом.

– Я стою на захисті інтересів районних комунальних ЗМІ, а моя сьогоднішня задача, як представника влади – створити умови. У кожному регіоні свої особливості роботи комунальних видань. Для мене дуже важливо, щоб навіть через деякий час районні газети не опинилися на вулиці. Необхідно створити такі умови, щоб ці газети були конкурентноздатні, а також, щоб у всіх районах були укладені договори про висвітлення діяльності органів місцевої влади, – наголосила сказала Вікторія Маренич.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта