Як уникнути підводних каменів при купівлі квартири. Коментар експерта

04.03.2013 07:49 Влада
http://e-ogo.com.ua http://e-ogo.com.ua
При купівлі-продажу нерухомого майна часто виникають побоювання потрапити на недобросовісного покупця чи продавця.

Тому, аби не ускочити в халепу і не втратити свої гроші, юристи радять укладати попередній договір, або, як його ще називають, договір завдатку.

Навіщо він потрібен, чи варто відкладати укладання основного договору купівлі-продажу, якщо сторони і так згодні з усіма його основними умовами і готові відразу підписати документ і чи обов’язково посвідчувати попередній договір нотаріально? Про це «СК» розповіла Державний нотаріус Шостої харківської державної нотаріальної контори Світлана Афанасьєва.

Фахівець розповіла, що попередній договір купівлі-продажу нерухомості укладається між продавцем і покупцем після того, як вони досягли між собою певних домовленостей і твердо мають намір укласти угоду, але деякі обставини заважають підписати їм основний договір. Приміром, покупець не має повної суми, щоб розрахуватись із продавцем, але через деякий час матиме; або продавець зібрав не весь пакет документів, необхідний для укладання договору купівлі-продажу.

– Головна перевага попереднього договору: він дозволяє в майбутньому не втратити можливість укласти договір купівлі-продажу конкретного нерухомого майна з конкретною людиною за конкретну суму і в конкретні терміни. Так само (за бажанням сторін) у попередньому договорі можна вказати конкретного нотаріуса, до якого сторони повинні звернутися для укладання основного договору, і юридичну адресу його робочого місця. Усні домовленості ніякої законної сили не мають, тому все, про що сторони домовилися між собою, треба зафіксувати в попередньому договорі. Якщо продавець бере комунальні борги на себе, не соромимося – прописуємо окремим рядком. Краще вказувати точні дані про документ, що встановлює право власності продавця. Загалом, указувати можна й потрібно абсолютно все! При таких угодах дрібниць не буває, усе потрібно записати, – консультує нотаріус.

Попередній договір купівлі-продажу має бути укладений у письмовій формі з обов’язковим нотаріальним посвідченням, оскільки він укладається у формі, встановленій для основного договору. Але не варто думати, що це дорого, адже, як стверджують юристи, спокій і впевненість у завтрашньому дні цінуються значно дорожче. А от державної реєстрації попередній договір купівлі-продажу, на відміну від основного, не підлягає. Кожна сторона зберігає попередній договір аж до посвідчення основного договору, після підписання якого попередній договір втрачає свою силу.

– За попереднім договором сторони зобов’язуються в майбутньому укласти договір купівлі-продажу нерухомого майна на умовах, передбачених попереднім договором. Після підписання попереднього договору сторони зобов’язані виконати взяті на себе зобов’язання, а саме: продавець – продати, а покупець – купити зазначену в попередньому договорі нерухомість, за певну суму і в установлений строк.

Відмовляється покупець – утрачає гроші, відмовляється продавець – повертає суму в подвійному розмірі. Якщо угода зірветься не з вини сторін – гроші повернуться покупцеві, – роз’яснює Світлана Афанасьєва.

Ваші дії при укладанні попереднього договору купівлі-продажу
1. Обговоріть суму завдатку та умови угоди.
2. Зустріньтесь у нотаріуса для укладення договору.
3. Нехай нотаріус перевірить усі документи (паспорти, документи на житло) – так ви позбавитеся можливих неприємностей. У нотаріуса передайте продавцеві суму завдатку й підпишіть попередній договір.
4. Попередній договір купівлі-продажу підписаний, завдаток переданий. Залишилося підготувати все до підписання основного договору.

Підготував Юрій Іванченко, матеріал з газети "Слобідський край" №25 від 26.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта