Як вибори впливають на реформу децентралізації — коментар Сергія Чернова

20.05.2019 13:25 Влада
Фото: youtube.com Фото: youtube.com

В Україні триває активний виборчий рік: нещодавно пройшли президентські вибори, позаду інавгурація новообраного президента, незабаром розпочнуться парламентські виборчі перегони. Водночас з цим зменшилася активність у впровадженні реформи децентралізації. Про це в ефірі Чорноморської телерадіокомпанії заявив президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської облради Сергій Чернов.

 — Вибори Президента України і майбутні вибори у Верховну Раду, на жаль, негативно впливають на процес проведення реформи децентралізації, — підкреслив Сергій Чернов. — Згадую початок реформ 2014-2015 років, було багато невідомого, незрозумілого. Ми робили це вперше в державі, муніципальна практика випереджала законодавче забезпечення, але було бажання та політична воля, впевненість і віра. А потім з'явилася і краща вітчизняна практика.

Президент Української асоціації районних та обласних рад наголосив, що останні два роки спостерігається повна стагнація в питаннях децентралізації. За словами Сергія Чернова, другий етап реформи ще не розпочато, а перший (з формування спроможних громад) — ще не завершено.

 — Законодавче забезпечення останні два роки загальмувалось. Не прийняті законопроекти, про які просять з місць і керівники ОТГ, і депутати, і райадміністрації, і районні ради. У нас 18 районів, території яких на 100 % поглинуті об'єднаними громадами, і десь близько 150 районів, які майже поглинуті. Там сьогодні працюють, дублюючи повноваження і маючи конкуренцію компетенцій, ради ОТГ і виконкоми, райадміністрації та районні ради. На всі ці апарати і публічну владу використовуються бюджетні кошти. Це починає дискредитувати ті гарні надбання, які вже зроблено, — наголошує Сергій Чернов.

Водночас він підкреслює, що на впровадження змін потрібна політична воля.

 — У нашій державі склалася така традиція, для того, щоб якісь кардинальні зрушення впровадити, потрібна політична воля президента та його команди, коаліції в Верховній Раді, Уряду і профільних міністерств. В даному випадку м'яч на полі Верховної Ради. Багато законопроектів підготовлені і зареєстровані, — зазначив президент Української асоціації районних та обласних рад.

Читайте також: Володимир Зеленський склав присягу Президента

Андрій Соха