Якщо місто обстрілюють. Як поводитися та куди бігти

29.07.2014 13:16 Влада
gazeta.ua gazeta.ua
Харківський експерт указав місця, де можна ховатися в разі бомбардування і куди, навпаки, краще не лізти при артобстрілі.

– Для укриття не підходять під’їзди будівель і невеликі прибудовані споруди. Від багатоповерхових будинків узагалі слід відбігти хоча б метрів на 30–50, – сказав методист Харківського обласного методичного кабінету безпеки життєдіяльності населення (БЖД) Олександр Березан. – Тим паче не варто ховатися зовні під стінами сучасних будівель.
Нинішні бетонні «коробки» не мають і найменшого запасу міцності й легко розсипаються не тільки від прямого попадання, а й навіть від сильної вибухової хвилі.

Читайте також: «Увага всім!» Що робити, якщо почули сирену
                      Якщо потрапили під бомбардування. Інструкція з порятунку
                       
Не рекомендують ховатися під стінами офісів і магазинів: від вибухової хвилі зверху падатиме багато скла, це не менш небезпечно, ніж металеві осколки снарядів. Не годяться як схованки і звичайні підвали будинків. Вони абсолютно не пристосовані для укриття під час авіанальотів або зенитно-ракетних обстрілів: перекриття слабкі, відсутні запасні виходи, вентиляція тощо. Тому є великий ризик опинитися під масивними завалами. Крім того, захаращення таких підвалів таїть у собі небезпеку моментального загоряння або задимленості.

Іноді люди інстинктивно ховаються в місцях, закладених контейнерами, заставлених ящиками, будматеріалами тощо. Спрацьовує підсвідомий рефлекс: сховатися так, щоб не бачити нічого. Ця помилка небезпечна тим, що навколо вас можуть бути легкозаймисті предмети й речовини, а отже, виникає ризик опинитися в епіцентрі раптової пожежі.

– Часом люди зі страху стрибають у річку або фонтан. Вибухи бомб і снарядів у воді навіть на значній відстані дуже небезпечні. Людині в такому разі загрожує сильний гідроудар і, як наслідок, – важка контузія, – пояснив Олександр Березан.

А от далі – про місця, в яких, навпаки, ховатиcя можна. Насамперед це спеціально обладнані бомбосховища. Від звичайного підвалу таке укриття відрізняється товстим надійним перекриттям над головою, системою вентиляції і наявністю двох (і більше) виходів на поверхню. Безпечно також ховатись у підземних переходах, метро, канавах, траншеях, ямах, широких трубах водостоку під дорогою, у підземних сховищах, оглядових ямах відкритого гаража або СТО. Можна також скористатися каналізаційними люками або вирвами, які залишилися від попередніх обстрілів.
– У найгіршому разі, коли в полі зору немає укриття, просто лягайте на землю і лежіть, закривши голову руками. Переважна більшість снарядів і бомб розриваються у верхньому шарі ґрунту або асфальту, тому осколки в момент вибуху розлітаються на висоті не менше 30–50 см над поверхнею, – додав Олександр Березан.

Сховавшись в укритті, треба лягти й обхопити голову руками. Якщо відкрити рот, то це ще додатково вбереже від контузії при близькому розриві снаряда чи бомби. А щоб заспокоїти психіку, треба придумати собі якесь заняття. Можна, наприклад, рахувати вибухи або хвилини. По-перше, це відволікає, по-друге, так ви зможете орієнтуватися в ситуації: артилерійський обстріл не триває вічно, максимум – 20 хвилин, авіаналіт – значно менше.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 89 від 26.07.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта