Юлія Світлична виступила з доповіддю в Харбіні (ВІДЕО)

17.06.2016 13:30 Влада
Фото: ХОДА Фото: ХОДА
На Першій китайсько-українській конференції з економічного та науково-технічного співробітництва «День України» керівник делегації Харківської області в КНР представила потенціал нашого регіону міжнародним інвесторам.

Виступаючи перед учасниками конференції, перший заступник голови ХОДА підкреслила, що Харківська область сьогодні перебуває на передовій глибоких перетворень, що спрямовані на економічну й політичну модернізацію українського суспільства.

«Всього за рік Харківська область у рейтингу економічного розвитку регіонів України піднялася з 21-го місця на 1-ше», - сказала Юлія Світлична.

Вона навела дані про структуру економіки Харківської області, акцентувавши увагу учасників заходу на потенціалі науки й освіти, промисловості та сфери АПК регіону.

«Серед наших пропозицій - локалізація на території регіону промислових виробництв з використанням сучасних технологій та іноземних інвестицій, - підкреслила перший заступник керівника облдержадміністрації. - Ми пропонуємо кооперацію та спільне просування продукції на ринок Китаю, України, Європи та ринки третіх країн. Зокрема, складного енергетичного обладнання, де ми маємо унікальні компетенції. Також нас цікавить розвиток співпраці в науково-освітній сфері та створення спільної системи комерціалізації наукових розробок і багато іншого», - передає сайт ХОДА.

Юлія Світлична зазначила: вже зараз у регіоні є успішні приклади кооперації виробничих підприємств і науково-дослідних установ із зарубіжними партнерами. Як приклад вона навела реалізацію спільного проекту з США в галузі атомної енергетики - створення установки «Джерело нейронів» у ННЦ «ХФТІ».

«Такий промисловий гігант, як ПАТ «Турбоатом», готовий здійснювати постачання високотехнологічної промислової продукції для китайських ТЕС, ДП «Завод «Електроважмаш» зацікавлений у налагодженні поставок до Китаю турбогенераторів, гідрогенераторів, великих електричних машин постійного струму, комплектного електрообладнання для міського та залізничного електротранспорту», - зазначила перший заступник голови ХОДА.

Вона підкреслила, що в процесі диверсифікації зовнішніх ринків пріоритетами Харківської області є ринки США, Європейського Союзу та Китаю.

«Перші ознаки нової архітектури зовнішньої торгівлі вже є. Перш за все це продукція з високою доданою вартістю. Сьогодні частка такої продукції в структурі експорту регіону перевищує 61 %. Це один із кращих показників в Україні, - підкреслила керівник делегації Харківської області в Китаї. - Що ми пропонуємо нашим партнерам? Це продукція машинобудування, агропромислового комплексу, інжинірингові послуги, IT-технології. За останній рік Харківщина також освоїла нову експортну нішу, зокрема налагодила постачання на зовнішній ринок готової екологічно чистої харчової продукції, які вперше склали тверду п'яту частину в структурі регіонального експорту. У першу чергу це досягнуто завдяки нарощуванню поставок продуктів харчування до країн ЄС майже в 1,5 раза. І ми продовжуємо роботу, спрямовану на зміцнення та розвиток цього результату».

Юлія Світлична запросила учасників конференції взяти участь у 8-му Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», який пройде в нашій області 23 вересня 2016 року.

Микола Мельник

Автор: Администратор сайта