За польським прикладом взялися за розвиток села на Харківщині

26.09.2018 11:50 Влада
Фото: Agroteca Фото: Agroteca
Як досвід Великопольщі вплинув на обласний конкурс міні-проектів «Разом в майбутнє».

Акцент на економічний розвиток сільських територій робить Харківська область під час участі в ініціативі «рівний-рівному», де партнером нашого регіону виступає Великопольське воєводство (Польща). Проміжні результати такого формату співпраці було презентовано 25 вересня під час П’ятого засідання Робочої групи Комітету регіонів ЄС – Україна з питань децентралізації за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

- На наше переконання, для закріплення успіху реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади необхідно створити сприятливе середовище для створення робочих місць на селі, активізації місцевих ініціатив, розвитку малого та середнього бізнесу, - підкреслив під час свого виступу голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

Фото: oblrada.kharkov.ua

На меті представників Слобожанщини стало вивчення діяльність державних і недержавних інституцій, спрямованих на місцевий розвиток, механізми їх взаємодії з інвесторами, також серед завдань харківської делегації ознайомитися з практикою реалізації регіональних великопольських програм з розвитку сільських територій із залученням місцевих ініціатив.

За словами Сергія Чернова, під час навчального візиту та стажування делегація Харківщини у Великопольському воєводстві ознайомилася з діяльністю державних та недержавних інституцій, що опікуються розвитком сільських територій.

- Передовсім, вразила велика кількість інституцій, що працюють як єдиний механізм для гармонійного життя села на всій території воєводства. Для гмін вони – надійні перевірені партнери у реалізації проектів. Їх діяльність орієнтується саме на розвиток людського потенціалу – знань, практичних навичок, активної громадської позиції.

На Харківщині також є обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», але завдяки досвіду Великопольщі ми внесли суттєві корективи, для активізації місцевої ініціативи, - зазначив голова Харківської обласної ради.

У партнерстві з Харківською областю зацікавлена і польська сторона, бо бачать у нашому регіоні великий потенціал.

- Розвиток сільських територій має в Харківській області великий потенціал, - наголосив представник Великопольського воєводства Ігор Ксенич. - Є також бажання впроваджувати реформи. Однак слід підкреслити, що існують серйозні відмінності у сільському господарстві Польщі й України, які стосуються структури господарств, ринку землі, сільськогосподарської консультації. Тому ми намагалися показати цілий спектр розвитку сільських територій в Великопольському воєводстві й найбільш відповідні інституції. Головне, що ми зосередилися на практиках. Довгі дискусії підчас навчального візиту та стажування підтверджують, що наш вибір був правильний.

За словами Сергія Чернова, попри істотні відмінності у сільськогосподарському устрої, законодавстві щодо розвитку сільських територій, завдяки вдалій та професійній підготовці програм навчальних візитів Харківщина отримала корисний досвід, який стане в нагоді у подальшому розвитку сільських територій області.

Читайте також: Сергій Чернов: Місцеве самоврядування отримає довіру бізнесу тільки після реформ

Андрій Соха