За трирічну роботу на селі молодим спеціалістам уряд обіцяє допомогу понад 11 тис. грн

14.01.2013 13:09 Влада
http://www.informetr.ru http://www.informetr.ru
З 1 січня набув чинності Закон України «Про зайнятість населення», відповідно до якого статус безробітного можна отримати з першого ж дня реєстрації в Службі зайнятості (раніше – з сьомого).

Молоді тепер буде легше знайти перше місце роботи, збільшилися шанси працевлаштуватися і в одиноких матерів, дітей-сиріт, осіб, які відбували покарання тощо, адже за новим Законом роботодавцям, які візьмуть їх на роботу, надаються пільги зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). 

Безробітним з числа застрахованих осіб, які виявили бажання здійснювати підприємницьку діяльність, виплачується допомога по безробіттю одноразово для організації такої діяльності і може надаватися інша фінансова підтримка відповідно до законодавства.

Та вигідніше за все молоді їхати працювати на село. Адже з 1 січня 2013 року молодому працівникові, який уклав трудовий договір на строк не менше трьох років з підприємствами, установами та організаціями в селах або селищах, надається одноразова адресна допомога в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (мінімальна зарплатня з 01.01.2013 - 1147 грн).

Також молодим спеціалістам надається житло на строк, протягом якого вони працюватимуть. Якщо ж молодий спеціаліст пропрацює в селі або селищі не менше 10 років, житло передається йому у власність.

А особи старші за 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, тепер мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера для підтримки своєї конкурентоспроможності шляхом перепідготовки, спеціалізації, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями для пріоритетних видів економічної діяльності.

Є в новому Законі й табу. Зокрема, з 1 січня суворо забороняється в оголошеннях (рекламі) про вакансії вказувати обмеження за віком кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися винятково особами певної статі, а також вимагати від осіб, які працевлаштовуються, надання відомостей про особисте життя.

Юлія Горобець, матеріал з газети "Слобідський край" №5-6 від 12.01.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта