Закон про переселенців підписано. Як та де отримати довідку мешканцям Донбасу

01.12.2014 15:59 Влада
Через місяць після прийняття ВР Закону «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» Президент його таки підписав.

 Люди, що підпадають під дію документа, мають право на безкоштовне житло, на отримання освіти в інших вишах і допомогу по безробіттю.

Хто і як може отримати довідку

19 листопада Президент України Петро Порошенко нарешті підписав Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила його ще місяць тому, 20 жовтня. Однак Глава Держави не квапився з його підписанням. Він вважає, що документ ще потребує допрацювання. Але після обговорення цього Закону з Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком було вирішено, що як тільки почне працювати нова Верховна Рада, зміни внесуть. На думку Петра Порошенка, серед недоліків закону – відсутність необхідних нормативних актів, які змогли б спростити переселенцям доступ до освіти, працевлаштування, соціальних виплат і медицини. Таку інформацію передає прес-служба Глави Держави.

Утім, Президент стверджує, що документ дуже важливий для 465 тисяч вимушених переселенців, оскільки сприятиме їх захисту від утиску прав і примусового переселення. Чинності Закон набув від 22 листопада.

Документ має захищати інтереси внутрішньо переміщених осіб. Такими вважаються громадяни України, які постійно проживають на її території і яких змусили або вони самостійно покинули своє місце проживання через збройний конфлікт, тимчасову окупацію, повсюдні прояви насильства, масові порушення прав людини та інші надзвичайні ситуації. Зазначені обставини вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних джерелах.

Адресою покинутого місця проживання в розумінні цього Закону визнається адреса на момент виникнення надзвичайних обставин. Згідно із цим Законом, переселенці мають право на захист від примусового внутрішнього переміщення або примусового повернення на покинуте місце проживання.

Усі пільги та права, передбачені Законом, людина може отримати, маючи довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Таку дають у разі, якщо особа зареєстрована за місцем проживання на території, де виникли надзвичайні обставини, які описані раніше.
Щоб отримати довідку, треба звернутися до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання з відповідною заявою. Її треба подавати особисто. Законний представник це може зробити лише за дітей, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, недієздатних осіб або осіб з обмеженою дієздатністю. Якщо такого представника немає, заяву можуть подати органи опіки та піклування, що розташовані за місцем виявлення таких осіб.

Окремо в Законі прописано норми для студентів, які були зареєстровані в гуртожитках. На новому місці вони мають право на отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, якщо не бажають повернутися до попереднього місця проживання.
Разом із заявою людина подає документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, або тимчасове посвідчення. А також, у разі наявності, ще й документ, що підтверджує факт проживання на території, з якої людина переїжджає, та свідоцтво про народження дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У разі подачі заяви законним представником додатково подається документ, що посвідчує його особу, та документ, що підтверджує його повноваження як законного представника.

Довідка видається безкоштовно, термін її дії становить шість місяців з моменту видачі. Якщо людина й надалі тимчасово залишається на новому місці, термін дії довідки може бути продовжено на наступні шість місяців.

Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки або продовженні її дії, якщо відсутні об’єктивні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, або ж заявник втратив документи, що посвідчують його особу та підтверджують громадянство України, до їх відновлення.

Леонід Пісня, матеріал з газети "Слобідський край" № 140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта