Зарплата та пільги народного депутата. Що нового?

18.03.2014 09:52 Влада
http://www.trust.ua/ http://www.trust.ua/
28 лютого 2014 року Верховна Рада України проголосувала за скасування низки пільг для народних депутатів.

Рішення підтримав 301 парламентарій при необхідному мінімумі у 206 голосів. А минулої середи, 12 березня, Закон офіційно набув чинності. Кореспондент "СК" підрахував, як та за що житимуть народні обранці, виконуючи норми Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус народного депутата України».

Читайте також: Скільки коштує народний депутат для кишені українця. Житло
                       Як прожити народним депутатам без пільг. Розрахунки

Закон торкнувся і гарантій трудових прав парламентаріїв. Раніше депутати, строк повноважень яких закінчився і які не знайшли нової роботи, мали право ще цілий рік отримувати матеріальну допомогу в розмірі зарплати з урахуванням усіх доплат і надбавок.

Якщо ж і після того, як рік минув, безробітний екс-нардеп не працевлаштувався, то йому й надалі, до моменту його виходу на пенсію, мали виплачувати з держбюджету компенсацію в розмірі 50 % від колишньої зарплати. Єдина умова: трудовий стаж мав становити не менше 25 років для чоловіків і 20 – для жінок. До слова, такі «пошуки» також включалися до загального й безперервного стажу роботи за спеціальністю. А от якщо до початку депутатських повноважень парламентарій був зарахований до лав Збройних Сил України чи працював правоохоронцем, то час роботи у Верховній Раді поширювався на строки присвоєння йому військових і спеціальних звань.

Втратили колишні народні депутати і право безоплатного надання транспорту для поїздок у лікарні та поліклініки. Тепер колишні парламентарії можуть претендувати лише на безкоштовне лікування у медзакладах, до яких були прикріплені у період виконання депутатських повноважень.

Коли нардеп ішов на пенсію, йому виплачувалася грошова допомога в розмірі річного посадового окладу. Крім того, він мав право раз на рік безкоштовно скористатися будь-яким міжміським транспортом. Причому задарма злітати, наприклад, у Крим можна було в обидва кінці. А от у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради народний депутат отримував грошову допомогу у трикратному розмірі його зарплати. Тепер усіх цих пільг більше немає.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №31-32 від 15.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта