Жорстоке поводження з в'язнями. Рада Європи критикує харківські колонії

13.01.2015 14:48 Влада
Рада Європи зафіксувала жорстоке поводження з ув'язненими в двох українських колоніях на Харківщині та вимагає від влади провести розслідування.

Про це йдеться у звіті КПП за результатами візиту делегації її експертів 9-16 вересня 2014 р.

У доповіді міститься стурбованість ситуацією з дотриманням прав людини в колоніях № 25 і 100 в Харківській області.

Зокрема, в колонії № 25 делегація експертів знову отримала значну кількість підозр про застосування фізичної сили до ув'язнених з боку співробітників виправних установ. Йдеться про побиття, використання гамівної сорочки, згвалтування кийком та інші випадки жорстокого поводження.

Делегація була вражена атмосферою страху, що панує в обох колоніях.

Крім того, в колонії № 100, один ув'язнений повідомив членам делегації, що його побили після того, як він поскаржився в прокуратуру.

Як показує досвід Комітету, рішучі дії відповідних органів і зміна керівництва установ може привести до значного поліпшення ситуації в них.

Як приклад експерти Ради Європи наводять колонії № 81 і 89, де під час попередніх візитів делегація отримала свідчення застосування тортур. Проте подальші візити зафіксували меншу кількість таких випадків.

При цьому ситуація в колоніях № 25 і 100 не змінилася.

У зв'язку з цим делегація не може не прийти до висновку, що існує проблема в керівництві цих колоній.
Делегація закликає українську владу провести швидке, незалежне, ретельне і всебічне розслідування в колоніях № 25 і 100.

Крім того, делегація рішуче закликає українську владу вжити належних заходів для забезпечення того, щоб ув'язнені в двох вищезгаданих колоніях не зазнали помсти за те, що дали свідчення делегації.

Делегація просить українську владу підготувати протягом двох місяців докладний звіт про вжиті заходи.

Автор: Администратор сайта