Зі списку архітектурних пам'яток Харківщини вилучать понад п'ятдесят об'єктів

08.02.2013 12:52 Влада
http://mir-teatra.net http://mir-teatra.net

Начальник управління містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації Михайло Рабінович зазначив, що пріоритетом для обласної влади є реконструкція пам’яток архітектури.

Але для цього, згідно з чинним законодавством, необхідно внести усі пам’ятки архітектури Харківщини до державного реєстру.

Загалом на території Харківської області знаходиться 7890 пам’яток архітектури, з них 75 – національного значення.

– Для того щоб внести будівлю до реєстру, потрібно провести серйозну роботу з її технічного оцінювання, паспортизації. Щоб занести всі об’єкти зі списку, нам необхідно близько 3,5 млн грн. Поки ми працюємо за рахунок обласного та районних бюджетів, намагаємося знайти кошти з різних джерел, не тільки бюджетних. Ця робота ведеться зараз по блокам, і протягом 2,5 років ми плануємо повністю занести наші пам’ятки до реєстру, щоб потім ми могли працювати в усіх державних програмах, – сказав Михайло Рабінович.

Головний архітектор області також розповів, що зі старого списку пам’яток архітектури Харківщини планується вилучити 52 об’єкти, адже 80 % цих будівель уже не існує, а деякі не мають архітектурної цінності. Разом з тим реєстр поповниться 27-ма новими об’єктами. Зокрема, до списку планується додати будівлю Харківського державного академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна.

– Цей унікальний об’єкт за всіма параметрами може бути занесений до списку пам’яток архітектури. Тим більше, збережено частину елементів – барельєф Пушкіна на фасаді, певні архітектурні рішення, – зауважив Михайло Рабінович.

Юрій Борщ, матеріал з газети "Слобідський край" №16 від 05.02.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта