Злодії-генії та злодії-бовдурі. Про випадки у практиці розповідає харківський криміналіст

26.12.2014 12:18 Влада
Щороку в Харківській області вчиняють тисячі правопорушень – починаючи від дрібних крадіжок і закінчуючи резонансними вбивствами.

А от розкриття злочинів значною мірою залежить від того, наскільки ретельно попрацювали експерти-криміналісти, зібравши і проаналізувавши докази.

70 % успіху розслідування – це хороша робота криміналістів на місці злочину, вважає начальник сектора № 1 відділу техніко-криміналістичного забезпечення ОВС НДЕКУ при ГУ МВС України в Харківській області Олег Кокорін. Від того, наскільки якісно зібрано докази, напряму залежить, чи зможе міліція вийти на слід правопорушника і в подальшому довести його винуватість у суді.
– З кожним роком злочинці стають все більш тямущими. Кваліфіковані квартирні крадії, наприклад, ніколи не залишають відбитків пальців. Крім того, зараз такі злодії навіть забирають із собою замки, які вони зламали. Це робиться для того, щоб потім не можна було ідентифікувати знаряддя злому, – розповів криміналіст.

Утім, передбачити все не може навіть геніальний злодій. Як би «чисто» він не спрацював, якісь сліди все одно залишаться. Це може бути будь-що: сліди від одягу чи взуття, кров, слина. Якщо злодій навіть просто чхне, він все одно вже залишить біологічні докази. Наприклад, цього року в Харкові вдалося затримати вбивцю за самим тільки відбитком підошви взуття. Тоді на місці злочину криміналісти знайшли кривавий слід від чобота, а в підозрюваного вилучили взуття, яке потім ідентифікували з доказом.

Траплялися в історії правоохоронних органів і злодії-бовдури. Так, був випадок, коли в міліцію звернувся власник викраденого автомобіля. Машину розшукали, і коли експерти почали її досліджувати, виявилося, що злодій забув у салоні барсетку з документами. Там лежав паспорт, завдяки якому правоохоронці швидко вийшли на автовикрадача. А взагалі, щоб упіймати правопорушника, треба змоделювати його дії на місці злочину: зрозуміти, що він робив, яких предметів торкався, де можуть залишитися його сліди. Криміналіст повинен відчути себе «у шкурі» злочинця, мислити, як злочинець.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №152 від 20.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта